velfjord.no

Sidene om Velfjord på Sør-Helgeland

 • Velfjord
  Velfjord
  Sør-Helgeland i Nordland

  Velfjord er en samling større og mindre bygder, vakkert beliggende mellom fjord og fjell på helgelandskysten.

 • Lomsdal Visten Nasjonalpark
  Lomsdal-Visten
  Nasjonalpark

  Lomsdal-Visten ble i 2009 Norges 30. Nasjonalpark. Her er alt av hva naturen kan by på av det frodigste og det karrigste, det rolige og det dramatiske.

 • Grotter
  Grotteriket Velfjord
  og det mystiske Engavatnet

  Med ca. 1000 grotter er Velfjord et paradis for grottere og grottedykkere. Her finner du også den mystiske innsjøen Engavatnet som forsvinner- for så å komme tilbake med fisk og det hele...

 • Velfjorddager
  Velfjorddagene
  19. - 27. juli 2014

  I slutten av juli er det Velfjorddager. I løpet av disse 9 dagene arrangeres det en rekke ulike arrangementer som bl.a. familiedager, utstillinger, konserter og turer.

Velg språk Norsk English
På kalenderen

Nært forestående arrangementer
Se kalender for full oversikt

Webkamera

Nettkamera

Se nettkamera fra Hommelstø

Turistinformasjon

Turistinformasjon

Oversiktskart over Velfjordområdet

Beliggenhet

Beliggenhet

Geografi, transport og kommunikasjon

Lokaler til leie

Lokaler til leie

Oversikt over lokaler for ulike tilstelninger

Naturopplevelser i Velfjord på Helgeland

 • Høstdag på Drogsøya med majestetiske Andalshatten
 • Øvereidet. (Foto: Bengt Hansen)
 • På tur til Kolsvika. (Foto: Siri Nepås)
 • På tur til Breivasstinden. (Foto: Siri Nepås)
 • På Engelviktinden med utsikt utover Velfjorden
 • Midnatt ved Sausvatn
 • Skitur på Snøfjellet. (Foto: Siri Nepås)
 • Elgfamilie (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • Lomselva i Lomsdal/Visten Nasjonalpark
 • Storbørja - en av sidefjordene til Velfjorden.
 • Augustkveld på Nevernes. (Foto: Tove Oxholm)
 • Jakt på Søbergslian. (Foto: Siri Nepås)
 • Kjøring med hundespann. (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • Eventyrlig natur. (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • Utforsking av grotter. (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • Det mystiske Engavatnet som forsvinner
 • Heggfjorden. (Foto: Fjordholt Feriehus)

Når det kommer til naturopplevelser er Velfjord i sitt ess. Mellom mindre og større bygder ligger fjell, elver, fjorder, innsjøer og skoglandskap. I den senere tid er det også blitt oppdaget en unik verden av grotter.

Den allsidige naturen her lengst sør i Nordland har gjort området svært ettertraktet for fiskere, jegere, skigåere, fotografer og andre naturinteresserte. Det er heller ikke alle forunt å ha en nasjonalpark, et verdensarvområde og norges vakreste skjærgård rett utenfor stuedøra...

Se også og aktiviteter og opplevelser, turtips og bildegalleri.

 • FJORDER-VANN
 • GROTTER
 • FJELLOMRÅDER
 • SKOGLANDSKAP
 • NASJONALPARK
 • ENGAVATNET
Strauman

Fjorder og innsjøer

Mange innsjøer.
Det sterkt kuperte landskapet i Velfjord med fjell, åser og botn gjør at det ligger mange innsjøer i området. Med stort og smått skal det være rundt 350 innsjøer.

Sausvatnet er den største innsjøen i Brønnøy, og det 3 mil lange Sausvassdraget er et enestående område for naturopplevelser. Det rike dyrelivet, både elg vandrende langs breddene, og bever som bygger på beverhyttene, kan du med sannsynlighet få se. Å padle med kano nedover vatnet både dag og natterstid er sjelebot, uten sjenerende bebyggelse eller ståk av folkemengder.

Mange fjorder
Selve Velfjorden er ca 22 km lang med 7 fjordarmer. Disse sidefjordene varierer i lengde fra 2 til 6 km. Her er det godt med fiske, og går man i land finner man hus og rester fra tidligere bosetninger som vitner om livet i fjordene. Innerst i Velfjorden ligger fjordarmen Storbørja, som er den enkleste inngangen til Lomsdalen Nasjonalpark. I tillegg til Velfjorden ligger Tosenfjorden og Ursfjorden i nærområdet. Dette er også idylliske og rene fjorder med holmer og lune viker og gode fiskemuligheter.

Se også fiske og båtutleie

Grotte i Velfjord

Grotter i Velfjord

Kalkfjell og et utall grotter
På grunn av den store forekomsten av kalk har Velfjord muligens det som kan være verdens største konsentrasjon av grotter. Kartleggingen er ennå ikke ferdig, men allerede nå vet vi at området er helt spesielt i nordisk sammenheng.

Det er også verdt å nevne "Gullgrotta" som ble oppdaget sommeren 2008, der om lag 700 meter er avdekket. Grotten har vegger med mange kvadratmeter belegg som skinner som gull når man lyser på det. Norges lengste dryppstein (102 cm) befinner seg i Velfjord, og det er sannsynlig at den lengste undervannsgrotta også befinner seg her. Utforsking pågår fortsatt.

Se også Grotteriket Velfjord.

Breivasstinden

Fjellområder

Turgåerens paradis
En krans av fjell med tildels meget høye topper omgir Velfjord. Her finner du alt fra skogsbevokste slake fjellpartier til opprevne og ville landskaper. Variasjonen i fjellterrenget er som skapt for turgåere. Man kan med enkelhet planlegge kortere familieturer eller lengre og mer utfordrende turer, gjerne også med fiskestanga på lur. Mulighetene er mange.

På nordsida av Breivasstinden - Brønnøy kommunes høyeste fjell - og på østsiden av Lauvasstinden ligger også noen mindre isbreer. Mange av fjellene har merkede stier.

Se også: Turtips

Skogland

Skoglandskap

Store skogsområder på Helgeland og i Velfjorden er i dag utilgjengelig og kan nesten fremstå som urskog, men med nærmere øyesyn kan vi se spor etter tidligere drifter i form av mosegrodde hogststubber og rester etter stor aktivitet på tømmerføyting. Slike oppdagelser gir oss innblikk i våre forfedres kamp for tilværelsen.

Skogen og landskapet er mangfoldig og etter en liten kjøretur kan vi oppleve et utsnitt av de dype skogene på Østlandet, det vestlandske fjordlandskapet, den trønderske kystgranskogen og de nord norske fjellene. Alt dette samlet i et lite stykke Norge.

Årsaken til at vi kan oppleve slik veksling av landskapstyper på Helgeland er nok sammensatt av flere faktorer. Den geologiske variasjonen og et lokalklima med stor forskjell fra kyst til innland er nærliggende å nevne. Skogen gjenspeiler seg i den naturgitte variasjonen og kan by på rike opplevelser både for friluftsmannen og skogbrukeren.

Skogbruket i Velfjord har en innholdsrik historie. Det har vært og er fortsatt et godt skogbruksmiljø i bygda. Juletre fra Velfjord et velkjent begrep i distriktet.

(Tekst: Inge Nepås)

Lomsdal/Visten Nasjonalpark

Lomsdal - Visten Nasjonalpark

Lomsdal/Visten Nasjonalpark (Njaarken vaarjelimmiedajve) har mange severdigheter: Strompdal naturreservat - Restene av Knut Strompdals hage på Strompdal gård - Breivassfossen - Utsikten mot Lomselva fra ura på vei opp til Medheia - Idyllen Nedre Breivatn - Området ved og omkring Lomsdal Gård - Gardsfossen like overfor Lomsdal Gård - Grunnvassdalen, en vill og vakker dal.

"Her er alt av hva naturen kan by på av det frodigste og det karrigste, det rolige og det dramatiske. Ord som storslagent, vilt, øde, stille, og enkelt kan brukes om Lomsdalsområdet. Og likevel blir ord fattige".
(Fra: Det glemte landet av Arvid Sveli)

Se også Høsttur i nasjonalparken

Engavatnet som forsvinner

Engavatnet

Den mystiske innsjøen
Engavatnet er et naturfenomen som er unikt i Norden og som tidligere har skapt både frykt og satt grå hår i hodet på forskere. Vannet som måler ca. 600 x 150 meter er tilsynelatende som de fleste andre vann... helt til det plutselig forsvinner for så å dukke opp igjen, noen dager- et par uker- eller et par måneder senere, med fisk og det hele.

Engavatnet ligger noen få kilometer nord for Hommelstø i Velfjord, mellom gårdene Hegge og Brattås. Kommer du forbi her vil du neppe tenke at det foregår noe utenom det vanlige, med mindre du er så heldig å få med deg selve forsvinningsnummeret. Men sjansen er nok størst for at enten så ligger det et vann der... eller så gjør det det ikke.

Se egen side om Engavatnet