velfjord.no

Sidene om Velfjord på Helgeland

Velfjord på Helgeland

Naturopplevelser i Velfjord, Nordland

Når det kommer til naturopplevelser er Velfjord i sitt ess. Mellom mindre og større bygder ligger fjell, elver, fjorder, innsjøer og skoglandskap. I den senere tid er det også blitt oppdaget en unik verden av grotter. Se også turbeskrivelser.

oyrtinden
Solnedgang fra Øyrtinden. (Foto: Knut Børge Strøm)
 • Solnedgang fra Øyrtinden. (Foto: Knut Børge Strøm)
 • Elgfamilie (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • I en av Velfjords mange grotter. (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • Kanopadling. (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • Fiske på Øvereidet. (Foto: Sør-Helgeland Opplevelser)
 • Fra Råkfjellet. (Foto: velfjord.no)
 • Utsikt fra Salbuhatten. (Foto: Siri Nepås)
 • Skitur på Snøfjellet med utsikt til Breivasstinden. (Foto: Siri Nepås)
 • ANdalshatten sett fra Drogsøya. (Foto: velfjord.no)
 • Andalshatten sett fra Salbuen (Foto: velfjord.no)
 • På tur til Breivasstinden. (Foto: Siri Nepås)
 • Storbørja - en av sidefjordene til Velfjorden (Foto: velfjord.no)
 • Kanopadling på Sausvatn. (Foto: velfjord.no)
 • Øvereidet. (Foto: Bengt Hansen)

Allsidig natur

Den allsidige naturen i Velfjord har gjort området ettertraktet for fiskere, jegere, skigåere, fotografer og andre naturinteresserte. Det er heller ikke alle forunt å ha en nasjonalpark, et verdensarvområde og norges vakreste skjærgård rett utenfor stuedøra...

Fjorder og innsjøer

Det sterkt kuperte landskapet i Velfjord med fjell, åser og botn gjør at det ligger mange innsjøer i området. Med stort og smått skal det være rundt 350 innsjøer.

Sausvatnet er den største innsjøen i Brønnøy, og det 3 mil lange Sausvassdraget er et enestående område for naturopplevelser. Det rike dyrelivet, både elg vandrende langs breddene, og bever som bygger på beverhyttene, kan du med sannsynlighet få se. Å padle med kano nedover vatnet både dag og natterstid er sjelebot, uten sjenerende bebyggelse eller ståk av folkemengder.

Selve Velfjorden er ca 22 km lang med 7 fjordarmer. Disse sidefjordene varierer i lengde fra 2 til 6 km. Her er det godt med fiske, og går man i land finner man hus og rester fra tidligere bosetninger som vitner om livet i fjordene. Innerst i Velfjorden ligger fjordarmen Storbørja, som er den enkleste inngangen til Lomsdalen Nasjonalpark. I tillegg til Velfjorden ligger Tosenfjorden og Ursfjorden i nærområdet. Dette er også idylliske fjorder med holmer og lune viker og gode fiskemuligheter.

Grotter i Velfjord

På grunn av den store forekomsten av kalk har Velfjord muligens det som kan være verdens største konsentrasjon av grotter. Kartleggingen er ennå ikke ferdig, men allerede nå vet vi at området er helt spesielt i nordisk sammenheng.

Det er også verdt å nevne "Gullgrotta" som ble oppdaget sommeren 2008, der om lag 700 meter er avdekket. Grotten har vegger med mange kvadratmeter belegg som skinner som gull når man lyser på det. Norges lengste dryppstein (102 cm) befinner seg i Velfjord, og det er sannsynlig at den lengste undervannsgrotta også befinner seg her. Utforsking pågår fortsatt.

Se også Grotteriket Velfjord.

Fjellområder

Turgåerens paradis En krans av fjell med tildels meget høye topper omgir Velfjord. Her finner du alt fra skogsbevokste slake fjellpartier til opprevne og ville landskaper. Variasjonen i fjellterrenget er som skapt for turgåere. Man kan med enkelhet planlegge kortere familieturer eller lengre og mer utfordrende turer, gjerne også med fiskestanga på lur. Mange av fjellene har også merkede stier. På nordsida av Breivasstinden - Brønnøy kommunes høyeste fjell - og på østsiden av Lauvasstinden ligger også noen mindre isbreer.

Skoglandskap

Store skogsområder på Helgeland og i Velfjorden er i dag utilgjengelig og kan nesten fremstå som urskog, men med nærmere øyesyn kan vi se spor etter tidligere drifter i form av mosegrodde hogststubber og rester etter stor aktivitet på tømmerføyting. Slike oppdagelser gir oss innblikk i våre forfedres kamp for tilværelsen.

Skogen og landskapet er mangfoldig og etter en liten kjøretur kan vi oppleve et utsnitt av de dype skogene på Østlandet, det vestlandske fjordlandskapet, den trønderske kystgranskogen og de nord norske fjellene. Alt dette samlet i et lite stykke Norge.

Årsaken til at vi kan oppleve slik veksling av landskapstyper på Helgeland er nok sammensatt av flere faktorer. Den geologiske variasjonen og et lokalklima med stor forskjell fra kyst til innland er nærliggende å nevne. Skogen gjenspeiler seg i den naturgitte variasjonen og kan by på rike opplevelser både for friluftsmannen og skogbrukeren.

Skogbruket i Velfjord har en innholdsrik historie. Det har vært og er fortsatt et godt skogbruksmiljø i bygda. Juletre fra Velfjord et velkjent begrep i distriktet.

(Tekst: Inge Nepås)

Lomsdal - Visten Nasjonalpark

Lomsdal/Visten Nasjonalpark (Njaarken vaarjelimmiedajve) har mange severdigheter: Strompdal naturreservat - Restene av Knut Strompdals hage på Strompdal gård - Breivassfossen - Utsikten mot Lomselva fra ura på vei opp til Medheia - Idyllen Nedre Breivatn - Området ved og omkring Lomsdal Gård - Gardsfossen like overfor Lomsdal Gård - Grunnvassdalen, en vill og vakker dal.

"Her er alt av hva naturen kan by på av det frodigste og det karrigste, det rolige og det dramatiske. Ord som storslagent, vilt, øde, stille, og enkelt kan brukes om Lomsdalsområdet. Og likevel blir ord fattige".
(Fra: Det glemte landet av Arvid Sveli)

Engavatnet

Engavatnet er et naturfenomen som er unikt i Norden og som tidligere har skapt både frykt og satt grå hår i hodet på forskere. Vannet som måler ca. 600 x 150 meter er tilsynelatende som de fleste andre vann... helt til det plutselig forsvinner for så å dukke opp igjen, noen dager- et par uker- eller et par måneder senere, med fisk og det hele.

Engavatnet ligger noen få kilometer nord for Hommelstø i Velfjord, mellom gårdene Hegge og Brattås. Kommer du forbi her vil du neppe tenke at det foregår noe utenom det vanlige, med mindre du er så heldig å få med deg selve forsvinningsnummeret. Men sjansen er nok størst for at enten så ligger det et vann der... eller så gjør det det ikke.

Se billedserie fra Engavatnet