1013 via Durmålstinden

Turtips Nordland

1013 via Durmålstinden og 962

Dagstur blant Tosfjellene

1013 via Durmålstinden og 962

Dagstur blant Tosfjellene

Tre fjell I grenseland mellom Brønnøy og Grane

Av Børge Rugås

Denne turen starter rett ved Tosentunellen. Vi var innom 3 topper på turen, Durmålstinden, og en topp som bare heter 962 på kartet, og en som heter 1013, som var selve hovedmålet. 1013 har også vært nevnt som «Kromfjellet», eller «Øst for Innerkrommen». (Må ikke forveksles med et annet Kromfjell som ligger ved Hongset.)

START: Ved Tosentunellen (på Grane-siden)
HØYDER: 978, 962, 1013 moh
LENGDE: ca. 15 km. tur-retur
TIDSBRUK: ca. 6-7 timer

Om Turen

Turen ble gått 13. juli 2021 med 21 plussgrader og akkurat nok vind til å holde insektene borte. Perfekt turvær bortsett fra noen irriterende skoddeklumper som drev rundt toppen dit vi skulle. Med andre ord en god sjanse for å få spolert den hardt tilkjempede utsikten fra toppen.

Følger elva til dalen åpner seg
Elva som ender i Måsvasstjønnan

Fra parkeringsplassen ved Tosentunellen er vi allerede oppe på ca. 400 høydemeter. Herfra gikk vi langs elva som renner ut i Måsvasstjønnan, og fulgte den helt til hele dalen åpner seg i et storslått landskap. Her gikk vi opp en rimelig bratt stigning i retning Durmålstinden. Det er ikke merket sti, men vi fant en bra rute. Nedover kan det være litt mer kronglete å se hvor det bærer, det er også en del stein som lager litt småhindringer.

første platå og veddemål

Vel oppe etter den første bratte skråningen fortsatte vi et stykke i vestlig retning for å kikke litt utover Tosfjellandskapet. Her ble det inngått et veddemål: noen mente at det faktisk kunne være mulig å se tunnelåpningen hvis man bare gikk litt mer frampå. Mens enkelte andre mente at det ikke var mulig. For ordens skyld så ser man tunnelåpningen veldig tydelig, og noen skylder meg en øl!

Bratt stigning
Bratt stigning
Tosentunellen langt der nede (zoomet)
Tosentunellen langt der nede (zoomet)

Durmålstinden

Videre bar det i retning Durmålstinden. Her er det veldig fint å gå blant små tjern og over faste snøfonner. På nesten hele turen er det mye steiner og snodige steinformasjoner.

Steinspisernes oppdelte rullekake
Steinspisernes oppdelte rullekake
Naturens egen varde
Naturens eget vardebyggingsforsøk..
Flate heller.. en annen gang
Fine flate steinheller

Ved siste stigning opp til Durmålstinden ble det matpause for de som hadde vært der tidligere, mens to som ikke hadde vært der før benyttet anledningen til å gå opp. Her gikk vi også videre innover et stykke for utsikt mot Tosbotn og Tosenfjorden. Vi registrerte at skodda lå fortsatt oppe på 1013, og gikk ned til de andre for en kjapp matbit.

Over snøfonner
Over snøfonner
Opp til Durmålstinden
Opp til Durmålstinden
Veien videre: 962 til venstre og 1013 borte i skodda
Veien videre: 962 til venstre og 1013 fortsatt borte i skodda

962 og 1013

Videre fra Durmålstinden fulgte vi mye godt kommunegrensa mellom Brønnøy og Grane. Vi kom til en kløft vi måtte over hvor det ble litt att og fram, men vi kom oss over med mye av æren i behold.

Litt spekulering her for å komme over
Litt spekulering på dette partiet for å komme over

Rett ved toppen på 962 delte følget seg i to. 1013 hadde fortsatt skodde på seg. De mest optimistiske fortsatte i håpet om at skodda kom til letne, mens andre syns det var helt greit å parkere på 962.

Strekningen fra 962 til 1013 er lettgått, omgivelsene er mektig, temperaturen perfekt. Men skodda kom og gikk. Glimtvis så vi ned mot Tosbotn og Nedre Jordbruvatnet, men den helt store utsikten uteble.

1013
1013

På hjemturen så vi gjennom bilvinduene at tåka hadde lettet og toppen på 1013 sto nå og badet seg i sol. Typisk nok.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier