Aungrenda rundt - turløp med historisk sus

Turtips Nordland

Aungrenda rundt

Rundtur ved Sausvatn med historisk sus

Aungrenda rundt

Rundtur ved Sausvatn med historisk sus

Turløp ved Sausvatn under Velfjorddagene

Av Børge Rugås

Aungrenda rundt er en del av Velfjorddagene, som arrangeres siste helga i juli. Løpet ble arrangert første gang i 2006 og samler opp mot 100 deltakere. Løypa går i variert natur og har en sterk historisk profil. Med matservering både på Folkets Hus og underveis, samt bademuligheter langs stien skulle de fleste behov være dekket. Herved anbefalt!

START: Folkets Hus, Sausvatn
LENGDE: ca. 10 km
TIDSBRUK: ca. 2 timer
Aungrenda rundt
Informasjon
Bademuligheter på turen
Dyrmoen
Matstasjon underveis
Vandra vidare
Gården Sanden
Lassienget
Videre mot Øverås
Langfjorden
Kvennhatten stikker fram
Øverås
Hester på beite
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Start og påmelding

Turen starter med påmelding på Folkets Hus, Sausvatn. Her er det også salg av mat, kaffe og vafler. Løypa ender også her ved utgangspunktet, så det er mulig å få seg en matbit både før og etter turen. Her er det også tilbud om transport den første biten til Austdalan. For de som er godt kjent med Austdalsveien fra før, eller av andre grunner vil korte ned løypa noe, har man muligheten til å spare en 15 – 20 minutters gange med dette skysstilbudet.

Turløp med historisk sus

På veien opp til Austdalan treffer vi den første «posten», en gammel gård. Her henger det informasjon om gården, og turen får en ny dimensjon. «Aungrenda Rundt» er like mye en historisk tur som en ren trimtur i vakker natur. Et slags ødegårdsløp med historikk om de mange fraflyttede gårdene underveis. (Informasjon om disse gårdene er også samlet i et hefte som deltakerne kan kjøpe på Folkets Hus.)

Veien videre fortsetter etter grusvegen og forbi gården i Austdalan. Her blir det etter hvert til en traktorvei med litt stigning før vi kommer opp til toppen og får se Aunfjellet, Toshålaksla og Øyrtinden i all sin prakt. Deretter går vi langs idylliske stier, fossefall og kulper. Her kan de som ønsker å bade benytte anledningen til det. Et par broer på turen må også krysses.

Servering underveis

Godt og vel halvveis i løpet kommer vi til den restaurerte fjellgården Aslakaune. Her er det sørget for en «suppestasjon», eller turløp-servering ute på verandaen til eierne. Etter servering med kaffe, boller, saft fortsetter turen videre gjennom skog og forbi flere fraflyttede gårder. Her har det bodd folk fram til 1950-tallet, og med tanke på ferdsel, handel og transportering av varer, var nok ikke livet her bare enkelt for beboerne.

Etter hvert kommer vi opp på et høydedrag med god utsikt ned mot Langfjorden og Andalshatten som rager i det fjerne. Innbyggerne i Aslakaune hadde tidligere sin ferdsel til Langfjorden, og når man ser ned mot fjorden får man et innblikk i slitet på gårdene i utkantene. Turen går så videre med fjellrekka Øyrtinden, og Dalaunfjellet, Råkhatten og Råkfjellet på høyre side. Det kan også nevnes at ut Langfjorden og inn i Storbørja ligger inngangen til Lomsdal-Visten Nasjonalpark «rett rundt hjørnet».

Deretter beveger vi oss inn i et kupert skoglandskap før vi kommer opp på en ny høyde. Herfra og mot gården Øverås er det fin traktorveg med trær på begge sider, nesten som en alle. På Øverås har vi et nytt utsiktspunkt, hvor vi kan se hele Sausvatnet utover, Brønnøys største innsjø.

Nedstigningen går så forbi Nerås og tilbake til hovedveien for den siste halve kilometeren til til Folkets Hus. De som har gått turen 5 ganger kan da innkassere et synlig bevis på det.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier