Kalender

Webkamera

Søk

Børjenesfjellet i Velfjord, Nordland

Turtips Nordland

Børjenesfjellet

Fjordfjell ved inngangen til Lomsdal-Visten Nasjonalpark

Børjenesfjellet

Fjordfjell ved inngangen til Lomsdal-Visten Nasjonalpark

Fjordfjell ved inngangen til Lomsdal-Visten

Av Børge Rugås

Høsttur til Børjenesfjellet mellom Storbørja og Lessbørja i Velfjorden.

START: Hommelstø (båtskyss)
HØYDE: 558 moh
LENGDE: ca. 7 km totalt
TIDSBRUK: ca. 3 timer (+ båt)
Båtskyss fra Hommelstø
Vi passerer Engelviktinden og Dalaunfjellet
Fyrlykta på Nevernes
Andalshatten ruver
Børjenesfjellet
Båtskyssen drar tilbake
Klar til oppstigning
Spor etter gammel aktivitet
Utsikt hele veien
Terreng
Kvitneset i Less-Børja
Velfjorden
Mosaksla og Vega i bakgrunnen
Heggfjorden og Hommelstø
Fra toppen av Børjenesfjellet
Utsikt innover Lomsdal-Visten Nasjonalpark
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Turen gikk vi 7. oktober 2017, en fantastisk værdag med blikkstille hav. Vi hadde pakket med oss jakke og votter (det var jo tross alt langt på høst), men det ble det ikke bruk for. Vindstille og t-skjortevær helt til topps (558 moh). Det er fint mulig å gå opp mange forskjellige ruter, (det kan være noe bratt enkelte steder) men uten å være så veldig lokalkjent her, så tror jeg at en bra plass å gå opp er fra Otervika. (Såvidt runde odden inn til Lessbørja, og legge til her). Så er det bare å skrå oppover.

Fjellet har et par luretopper, så det er litt lengre enn hva man kan få inntrykk av fra fjorden. (Mobil-GPS’n påsto at vi hadde gått litt over 7 km. totalt. Det kjentes ikke ut sånn, så jeg har en mistanke om at GPS’n har overdrevet litt, men jeg gidder ikke å krangle på det heller..)

Hele turen er det meget bra utsikt utover Velfjorden mot Andalshatten og Vega, Sæterlandet, Hommelstø og Nevernes, Langfjorden og Råken med «Velfjordfjellene«. Går man litt langs kanten mot Lessbørja ser man rett ned på gården i Kvitneset, og ryggen med Seivikhatten, Less-Børjefjellet og Børjefjellet. På toppen ser vi også innover Storbørja, og selvfølgelig fjellheimen i og rundt Lomsdal/Visten Nasjonalpark.

Video: båttur fra Hommelstø og til Storbørja og Børjenesfjellet

Adkomst

For å komme til Børjenesfjellet fra Hommelstø eller Nevernes, trengs det båtskyss. I Hommelstø kan man leie båt hos Velfjordferie eller Fjordholt Feriehus. Det kan også være mulig å få skyss fra Nevernes, som ligger nærmere Børjenesfjellet. (På Nevernes anbefales også et besøk på kystkultursenteret Nevernes Havn.) For vår del fikk vi privat skyss fra Hommelstø, og turen ut Heggfjorden og Børjenesfjellet tok ca. 15-20. min. Her avtalte vi å bli hentet, men det er god mobildekning på fjellet, så det går fint å bestille returskyss herfra.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier