Breivasstinden - Brønnøys høyeste fjell

Turtips Nordland

Breivasstinden

Tur til Brønnøys høyeste fjell

Breivasstinden

Tur til Brønnøys høyeste fjell

Du har ikke sett Brønnøy før du har sett Breivasstinden

Av Siri Nepås

10. juli 2007 tok vi turen opp til Breivasstinden for første gang. Hit er det ikke merkede stier. Har man ikke GPS eller kart og kompass, kan det være lurt å spørre en lokal guide før man setter av gårde. Turen er i overkant lang for de minste barna i familien. Man behøver likevel ikke være av de sprekeste for å ta turen.

Enhver Velfjording og Brønnøyværing bør jo bestige dette fjellet, ettersom det er Brønnøys høyeste fjell. De som bare er vant til å gå kortere fjellturer kan telte underveis, for eksempel ved vannet 506 eller Kaffivannet. Dette gjør oppstigningen lettere, og man får tilbringe enda lengre tid i de fantastiske, naturskjønne omgivelsene.

START: Bekkevold (Tosbotn)
HØYDE: 1224 moh
LENGDE: ca. 25 km totalt
TIDSBRUK: ca. 10 – 14 timer
Telting ved vannet 506
Noen fisker ble det også
Breivasstinden
Kveldsfiske
Breivasstinden - Brønnøys høyeste fjell
Tosenfjorden
Turer i Nordland - Breivasstinden
En liten pause
Reinsdyr
Breivasstinden - utsikt fra toppen
Den karakteristiske steinen på sletta
Start fra Bekkevold ved Tosbotn
Kryssing av elv med fossefall
Telting ved vannet 506
Noen fisker ble det også
Camp
Kveldsfiske
Breivasstinden - Brønnøys høyeste fjell
Tosenfjorden
Øvre Bjønnstokkvatn
En liten pause
Reinsdyr
Breivasstinden - utsikt fra toppen
Den karakteristiske steinen på sletta
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Oppstigning

Man kan starte oppstigningen flere steder. Vi valgte å starte ved Bekkevold – like før Tosbotn. Her går det en sti man kan følge helt til Bjønnstokkelva. På tur oppover valgte vi å krysse Bjønnstokkelva like nedenfor fossen. Elva er ikke så strid og djup, men det kan være greit å ta med et ekstra par sko, som du kan bytte til etter å ha krysset elva. Etter å ha krysset elva må man opp en nokså bratt stigning på vei opp mot vannet som på kartet kun heter 506. På vei dit har du Bjønnstokkvatn på venstre side. Allerede nå kan du skue majestetiske Breivasstinden i det fjerne.

506

Ved vannet 506 endrer landskapet seg noe. Omgivelsene blir mer trolske og eventyrlige. Du finner mange store, kantete steiner i de bratte fjellskråningene. Selv i de barske, golde skråningene kan du finne vakre fjellblomster.

Snødekke

Fra ca 800 meter over havet er det snø og is også om sommeren. På vår tur var også Kaffivatn islagt til tross for strålende sol og varme midt på varmeste sommeren. Fra dette vannet går du for det meste på snødekke nesten helt opp til toppen. Fra toppen har du omtrent uendelig utsikt i alle retninger og mot mange kommuner. Du kan skue mot Grane, Hattfjelldal, Bindal, Sømna, Vega og Vevelstad.

Tilbaketur

Nedover kan du i starten spare mye tid med et lite akebrett, men du sklir raskt også på føttene hvis du slipper deg utfor de flotte bakkene. Tidlig på våren kan man også velge å gå hele turen på ski. Dette skal undertegnede prøve neste gang. På nedturen valgte vi å krysse elva mellom Bjønnstokkvatn og fossen. Turen anbefales på det varmeste.

Tekst: Siri Nepås | Bilder: Siri Nepås/Ingjarl Nepås

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier