Kalender

Webkamera

Søk

Turer i Nordland: Dalbotn - Sæterlandet

Turtips Nordland

Dalbotn – Sæterlandet

Dagstur i oktober, fra Sømna til Velfjord med 4 fjelltopper på turen

Dalbotn – Sæterlandet

Dagstur i oktober, fra Sømna til Velfjord med 4 fjelltopper på turen

4 topper på samme tur

Av Børge Rugås

Høsttur sør i Nordland, fra Dalbotn i Sømna til Sæterlandet i Velfjord. På denne turen var vi innom 4 topper: Kråkneshesten, Aunengnakken, Ryptinden og Sæterfjellet.

START: Kvervet i Dalbotn, Sømna
HØYDER: 4 topper: 558, 587, 586, 599 moh
LENGDE: ca. 13 km
TIDSBRUK: ca. 6-7 timer i moderat tempo
Fra Dalbotn til Sæterlandet
Opp til Kråkneshesten
Utsikt
Utsikt
Utsikt
Videre mot Aunengnakken
Fjellformasjoner i Nordland
Aunengnakken
Landskap
Ryptinden
Tilbakeblikk mot Ryptinden
Velfjorden
Opp til Sæterfjellet
Sæterfjellet
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Turen gikk vi 15. oktober 2016 i strålende høst-/vinter-vær. I følge GPS-tracking gikk vi 13 km og totalt 990 høydemeter. Turen har 4 topper: Kråkneshesten (558 m.o.h.), Aunengnakken – (merket på kartet med bare 587), Ryptinden (586 m.o.h.) og Sæterfjellet (599 m.o.h.). Med unntak av et par småpartier fulgte vi merket sti hele veien.

Vi parkerte en bil på Sæterlandet, ved Fjelltrimparkeringen til Sæterfjellet, og kjørte videre til Kvervet i Dalbotn, hvor vi startet vandringen. Første partiet opp til Kråkneshesten er ganske bratt, vått og gjørmete, men fra toppen er det belønning i meget god utsikt mot Torghatten, Brønnøysund og Vega og Sømna. (Kråkneshesten er del av Fjelltrimmen og har godt merket sti.)

Herfra blir turen mye lettere. Riktignok måtte vi ned ganske mange høydemeter før vi gikk opp på Aunengnakken, men mye lettere å gå. Her er det også en sti, men den så vi ikke på denne turen, så vi gikk bare «rett på». Fra Aunengnakken og over til Ryptinden er det et kort stykke med litt spesiell natur og utsikt. (Anslagsvis 15 minutters gange her.) Videre fra Ryptinden til Sæterfjellet er det så og si straka vegen etter merket sti. Etter hvert ser man Velfjorden med sine sidefjorder. Ned fra Sæterfjellet er det også merket sti.

Se også bilder og turbeskrivelse fra Sæterfjellet

© Kartverket || Norgeskart

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier