Kalender

Webkamera

Søk

Draugvikhatten

Turtips Nordland

Draugvikhatten

Midnattstur med skogbranner og tropiske temperaturer

Draugvikhatten

Midnattstur med skogbranner og tropiske temperaturer

MIdnattstur til Draugvikhatten

Av Børge Rugås

Noen turer huskes bedre enn andre, og denne turen til Draugvikhatten (juli 2018) er en av de mer minneverdige.

START: Draugvika (Båtskyss)
LENGDE: 6,5 km tur-retur
HØYDE: 444 moh

Båtskyss og Tropiske temperaturer

Det var sent på kveld da vi ble hentet på kaia i Hommelstø. Vi skulle med båt til Draugvik, der selve vandringen starter. Tidligere på dagen hadde det vært over 30 varmegrader, og selv nå langt på kveld, lå det fortsatt på 29 grader. Mer enn varmt nok for fjellturer. Det ble en sjelden fin båttur ut Heggfjorden og videre over Velfjorden til Draugvika. Her ble båten fortøyd, og vi begynte å se etter en brukbar rute opp de 444 høydemetrene til Draugvikhatten.

Start fra Draugvika
Start fra Draugvika

Draugvik

I Draugvika fant vi rester etter gammel bosetning og et skilt som informerte oss om at vi nå hadde entret nasjonalpark-territorium. I området skal det også finnes en del samiske kulturminner som jaktanlegg for villrein, reingjerder og sannsynligvis en offerstein. Vi så noen steinformasjoner på turen som vi mente kunne være slike jaktanlegg.

For mer utfyllende informasjon om dette, så har Kjell Nikolaisen skrevet om det i boka «Fra fjord til fjell 2001«, samt denne artikkelen på nettstedet kjiver.no.

Draugvika ble for øvrig fraflyttet i 1938, og sammen med Børjeneset var det de første boplassene i fjordene som ble lagt øde.

Ut av skogsbeltet og videre opp mot toppen
Ut av skogsbeltet og over et steinbelte

Opp fra Draugvika er det et stykke gjennom skog til en slags mur av store steiner. Herfra er det mest fjell med litt spredt vegetasjon. Turen har ingen vanskelige partier, men når man skal gå mange høydemeter i sånn varme blir det en ganske svett affære.

dis, Skogbranner og røyklukt

I tillegg til den høye temperaturen var også luften unormalt disig og hadde fått et slags lilla skjær som farget solnedgangen. Det var også noe røyklukt i lufta. Vi hadde tidligere lurt på om det brant lengre inn mot Sausvatn eller Tosbotn, men det viste seg at det var skogbranner som herjet i Sverige som var årsaken til disen og røyken.

Til topps på en spesiell dag

Hele veien videre hadde vi følge av en helt fantastisk utsikt utover Velfjorden, lyssatt av en spektakulær midnattssol i tropetemperatur. Vi stoppet flere ganger, ikke bare av svett nødvendighet, men også for ta inn over oss at det vi opplevde her og nå, var ganske spesielt.

Solnedgang over Velfjorden
Solnedgang i tropetemperatur over Velfjorden

Fra toppen er det utsikt ned mot Less-Børja og gården Kvitneset. Rett over gården Kvitneset skrår fjellpartiet med Seivikhatten, Less-Børjefjellet og Børjefjellet opp til 771 moh. På andre siden av fjorden ligger Børjenesfjellet som en pil og peker ut til Velfjorden.

Utsikt til Less-Børja
Utsikt ned til Less-Børja. Heggfjorden inn mot Hommelstø helt i bakgrunnen

På vei ned fikk vi lyst til å forlenge turen og fortsatte bort til en knaus med en solid varde. Dette punktet har sikkert et navn, men på Norgeskart står det kun 189. Nede ved båten igjen var det en rimelig godt fornøyd gjeng som returnerte hjem på blikkstille hav.

Varden på 189
Varden på 189

Adkomst

Båtskyss til Draugvik.

© Kartverket || Norgeskart

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier