Kalender

Webkamera

Søk

Forbergskog til Less-Remman

Turtips Nordland

Forbergskog til Less-Remman

På tur i kalkens rike

Forbergskog til Less-Remman

På tur i kalkens rike

Tur med gule og hvite sko, og avlivning av elg

Av Børge Rugås

Fra Forbergskog til Hyllvatnet og videre langs gammel ferdselsvei over Remskardet. Med naturens mangfold på kjøpet.

START: Forbergskog
LENGDE: 5,2 km tur-retur
TIDSBRUK: Ca. 1,5 – 2 timer

Bilder fra turen

Myrlandskap ned mot Hyllvatnet
Hyllvatnet ved Skoghylla
Vei ved Hyllvatnet
Less-Remman
Remskardet
Pollen klistret overalt
Venter på jeger og avlivning av elg
Utsikt utover Hyllvatnet
Ned mot Hyllvatnet
Hyllvatnet
Veien videre til Remskardet
Less-Remman
Remskardet
Pollen klistret overalt
Venter på jeger og avlivning av elg
Utsikt utover Hyllvatnet
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Vi startet fra anlegget til Brønnøy kalk ved Forbergskog og fulgte en skogsvei et stykke. Deretter bar det over litt myrland ned til Skoghylla ved Hyllvatnet. Herfra gikk vi vest mot Remskardet, og kom til en vei som er bygd i den innerste delen av Hyllvatnet. Fra Hyllvatnet og opp Remskardet er det en gammel ferdselsvei, og vi kunne se konturene av en slags sti der enda. Litt stigning opp her til toppen som ligger på anslagsvis 90 høydemeter.

I kalkens rike med gule og hvite sko

Jeg tror aldri jeg har sett så mye pollen som det er nå denne våren (2021). Det klistrer seg overalt. Store flak flytende på fjorder og vann, på steiner, klær, telefoner. På sosiale medier deles det videoer av store skyer med pollen som ristes av trær. Skoene fikk et gult belegg mens vi gikk.

Etter hvert som vi nærmet oss toppen av Remskardet, ble de pollengule skoene erstattet med hvite sko. På andre siden av skaret ligger nemlig et av anleggene til Brønnøy kalk. Her produseres det mye kalk og kalkstøv som legger seg på bakken. Vi gikk ikke helt ned til fjorden på denne turen, men stoppet her på toppen av Remskardet med utsikt utover anlegget, fjorden og Kromfjellet.

Enorme mengder pollen
Enorme mengder pollen overalt

Elg måtte avlives

Mens vi var oppe i Remskardet hadde en elg ramlet ned en bratt skrent innerst i Hyllvatnet. Etter noen telefoner tok det ikke lang tid før elgen ble skutt og avlivet. Kanskje var det vi som hadde skremt den utfor.

Elg som falt ned en bratt skrent
På tilbaketuren møtte vi denne stakkaren
Vei ved Hyllvatnet
Elgen hadde ramlet utfor her, rett ved veien

Oppdatering

2 måneder senere er det bare bein igjen
2 måneder senere er det bare bein igjen

I august 2021, ca. 2 måneder etter første turen gikk vi på nytt hit. Her fant vi restene av elgen som hadde falt utfor skråningen, bare beinene igjen. Her er nok mange som har fått seg en god elgsteik på denne restauranten.

Det var også blitt mye mer gjengrodd med høyt gress og tett bjørkeris som vi kranglet oss gjennom. Kanskje best å gå her på vårparten.

Adkomst

Fra Hommelstø, kjør FV76 i retning E6. Etter halvannen kilometer ta av til høyre mot Hongset. (Skiltet). Rett før du kommer til den andre broa (et par hundre meter før Velfjord camping og hytter), ta av til høyre og følg veien til parkeringsplass ved et anlegg til Brønnøy kalk.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier