Kalender

Webkamera

Søk

Gåsheia i Brønnøy, Nordland

Turtips Nordland

Gåsheia

Lett tilgjengelig rundtur med fire topper

Gåsheia

Lett tilgjengelig rundtur med fire topper

Rundtur med 4 topper

Av Børge Rugås

Gåsheia er et populært utfartsområde i Brønnøy, sommer som vinter. I tillegg til rundturen i denne turbeskrivelsen, ligger også det lille fjellet Gåsheituva i samme område. Alle toppene er Fjelltrimmen-fjell med merkede stier.

START: Gåsheia
HØYDER: 334 / 355 / 312 / 195
LENGDE: ca. 6 km
TIDSBRUK: ca. 1,5 – 2 timer
Solnedgang i april
Opp til Salbuhatten
Utsikt fra Salbuhatten
Opp igjen til Kjølsfjellet
Et såkalt Blokksbergspøkelse
Vintertur
Trolsk stemning på Gåsheia
Utsikt fra Kjølsfjellet
Skodde over Kverntinden
Hjorteheia
Solnedgang i april
Opp til Salbuhatten
Utsikt fra Salbuhatten
Ned og opp igjen til Kjølsfjellet
Et såkalt Blokksbergspøkelse
Vintertur
Trolsk stemning på Gåsheia
Utsikt fra Kjølsfjellet
Skodde over Kverntinden
Hjorteheia
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Salbuhatten, Kjølsfjellet, Guromannen og Hjorteheia

Runden rundt Gåsheia er en familievennlig løype og har ingen spesielt vanskelige eller krevende partier, og starten ligger på rundt 120 høydemeter (vil jeg tro). Området er lett tilgjengelig, og er blant de mest besøkte toppene i Fjelltrimmens registreringer.

Fra Gåsheia til Salbuhatten (334 moh) er det først over ei myr og småkupert terreng før det blir en jevn bra stigning til toppen. Det kan være noe bløtt og gjørmete, så fordel med vanntett fottøy. Fra Salbuhatten er det god utsikt i retning Vega og innover Velfjorden med sidefjorder, og selvfølgelig Andalshatten som ruver i landskapet.

Videre til Kjølsfjellet (355 moh) bærer det først ned en del høydemeter i en ganske bratt skråning, og deretter opp igjen. Tilbake i marsjhøyde er det lett terreng fram til Kjølsfjellet. Fra Kjølsfjellet til Guromannen (312 moh) er det stort sett bare nedoverbakke. Både Kjølsfjellet og Guromannen har god utsikt mot Brønnøysund, Torghatten og ned mot Skomo.

Til Hjorteheia er det også nedoverbakke, med unntak av en kneik rett før toppen. (Hjorteheia er vel egentlig ikke noe topp, men litt utsikt er det her også.) Fra Hjorteheia er det straka vegen i lettgått terreng tilbake til parkeringsplassen på Gåsheia.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier