Grotter i Velfjord, Nordland

Artikler

Grotteriket Velfjord i Nordland

Ned i Velfjords underverden

Grotteriket Velfjord i Nordland

Ned i Velfjords underverden

1000 «Hålfjell» i Velfjord

Av Jan O. Nielsen

At Velfjord er full av «hålfjell» har vært kjent så lenge det har bodd folk i Velfjord. Men at det i Velfjords mange kalkførende lag skulle være like mange grotter som det for få år siden ble anslått det skulle være i hele Nordland; ca. 1000 grotter, trodde vel ingen!

Aunhåla ved Engavatnet
Aunhåla ved Engavatnet

Selv om de fleste grottene er forholdsvis korte, har det hittil også blitt funnet grotter over 2 kilometer lange. Det unike med grotter er at de er stivnet i den tilstand de var i like etter siste istid!

Nedbryting av døde dyr og alt biologisk materiale inne i ei grotte foregår ekstremt langsomt. Derfor kan vi i dag finne ut i grottene hva som vokste av planter og trær rett etter istiden på Sør- Helgeland. Hvilke dyr fantes, og hvilke grotter har mennesker benyttet da de tok sine første jaktutflukter fra de isløse øyene.

Ned i underverdenen
Ned i underverdenen
Norges lengste dryppstein (102 cm)
Er dette Norges lengste dryppstein? (102 cm)

«Gullgrotta»

«Gullgrotta» er kanskje den mest spennende grotta som hittil er blitt funnet. Den har flere steder et gull-liknende belegg på grotteveggene. Det er ennå ukjent hva dette er, og slikt er ikke funnet i noen andre grotter i verden, så langt vi kjenner til.

Bjørneskjellett

Vi har også funnet ei kort grotte, ca 35 meter lang, med deler av et bjørneskjelett, samt et hulerom innenfor som er nedsotet av bruk av ild. Det er ennå ikke kjent verken hvor gammelt dette er, eller hvorfor det har vært ild inne i denne hula.

I årene som kommer vil nok både arkeologer og geologer avdekke at grottene i Velfjord har meget viktig informasjon for å forstå utviklingen siden siste istid her på Sør-Helgeland.

Grotter i Velfjord
Grotteriket
Grottedykkere
Grottedykkere
Grottevandrere
Grottevandrere

Relaterte linker

.

Del innlegg:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Artikler på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du noe du vil skrive om som passer til denne siden ta kontakt.

Siste artikler

Se også: