Kalender

Webkamera

Søk

Kulturminne i Hammarslian

Turtips Nordland

Hammarli

Kulturminner og dramatiske hendelser

Hammarli

Kulturminner og dramatiske hendelser

kulturminner og dramatiske hendelser

Av Børge Rugås

På leting etter den gjemte steintrappa fra Tosenfjorden opp til Hammarli.

START: Barstad (Fossheim)
HØYDE: ca. 140 moh
LENGDE: 8,4 km tur-retur
TIDSBRUK: Ca. 4 timer i rolig tempo

Bilder fra turen

Skogsvei store deler av turen
Passerer Sommarsetvatnet
Nesten ikke is igjen
Restene av huset
Inventar og verktøy
Steintrappa
450 trappetrinn
Nede ved Tosenfjorden
Retur på vestsiden av vannet
Skogsvei store deler av turen
Passerer Sommarsetvatnet
Hammarlivatnet
Restene av huset
Inventar og verktøy
Steintrappa
450 trappetrinn
Nede ved Tosenfjorden
Retur på vestsiden av vannet
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Vi har fra tid til annen snakket om å prøve å finne den berømte steintrappa i Hammarli (eller Hammarslia som vi sier.) Den skulle være vanskelig å oppdage både fra fjorden og oppe fra Hammarli, spesielt utover sommeren når gresset blir langt og vegetasjonen tett. Så på vårparten (9. mai 2021), før det ble noe noe særlig liv i lundar, gikk vi på leting etter dette gamle kulturminnet. (Pussig nok traff vi et annet følge som var ute i akkurat samme ærend denne dagen.)

Turen startet med en ca. to mils kjøretur til Barstad, samt et lite stykke grusveg til Fossheim og parkeringsplass. (Her er også startsted for fjelltrimmens sti til Hongfjellet.) Fra Fossheim er det ca. 4 km fottur til Hammarslian. Store deler av turen gikk etter en skogsvei, og den første delen var ganske bratt. Etter noen hundre meter passerte vi skiltet som peker ut stien til Hongfjellet. Vi fortsatte veien et godt stykke til den stopper ved Sommarsetvatnet. Herfra var det også fint å gå, men dårlig med sti.

Fra Sommarsetvatnet fortsatte vi videre til Hammarlivatnet. Her er kanskje den beste ruta å gå rundt Hammarlivannet på høyre side (vestsida). Fra enden av vatnet bar det over Skaret og kort vei ned til restene av det «nye» huset i Hammarli. Her ligger det fortsatt en del inventar og verktøy spredd rundt de gamle hustuftene. Etter en kort pause her, var tiden inne for å lete etter trappa. Vi gikk litt ned mot venstre og… poff…, der var den. Rett på!

Trappa i Hammarli

Trappa i Hammarlian med sine ca. 450 trappetrinn er et godt gjemt kulturminne og et imponerende stykke arbeid som antageligvis er utført i tidsrommet 1910 – 1920 (?). Vi fulgte trappa helt ned til Tosenfjorden og opp igjen. Enkelte steder var det litt ustødig, så der gikk vi utenom. Det var til tider bratt og vi fikk kjenne litt på slitet fra gamle dager. Med tunge bører ble det nok mange brukbare trimturer opp her. (Vi gikk uten oppakning).

Hus Feid på fjorden

Det gamle huset i Hammarlian, som lå litt lenger opp, (ca. 130 m over havet) ble i januar 1815 tatt av et sørpeskred og feid på fjorden. En mann på gården hadde vært borte i et ærend i Vassås mens dette skjedde. Da han rodde hjem fikk han se mye rakved som drev i sjøen, og begynte å dra kjensel på deler av huset sitt og redskaper som lå og fløt på fjorden. Kone og barn og alt han eide var tatt av raset. Det er usikkert hvor mange som omkom, men det er antydet at det kan være 5-6 stykker. Tre stykker ble gravlagt på Vassås. De andre ble visst aldri funnet.
(Arvid Sveli har skrevet om denne hendelsen i heftet «Jul i Bindal 2004»)

Adkomst

Fra Hommelstø, kjør FV76 i retning E6. Etter ca. to mil, ta av til høyre ved Barstad og kjør noen hundre meter til Fossheim.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier