Turtips Nordland

Hilstadfjellet

Lett tilgjengelig fjell ved Hommelstø i Velfjord

Velfjord: Uendelige turmuligheter

Hilstadfjellet

Lett tilgjengelig fjell ved Hommelstø i Velfjord
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Tekst / foto: Børge Rugås

Et Populært fjell

Hilstadfjellet ligger i gå-avstand fra Hommelstø sentrum. En ofte benyttet tursti der du gjerne treffer andre turgåere… og kanskje en elg eller to.

Video: På spark ned Hilstadfjellet

Utdrag fra turen. (Totalt tok hele sparketuren ca. 8 minutter, se hele videoen her.)
START: Klokkaråsen skianlegg
HØYDE: 401 moh
LENGDE: ca. 4,5 km tur-retur
TIDSBRUK: ca. 1,5 – 2 timer

Bilder fra Hilstadfjellet

Regn i solnedgang
Tilrettelagt sti
Høsttur
Vintertur
Storbørja
Hytte er til allmenn benyttelse
Klabbeføre
Hommelstø
Fra toppen
Slik kan det også være
Utsikt til Kalkbruddet
Utsikt
Dobbel regnbue med stort spenn
Storhaugen - en øy i tåkehavet
Mørke skyer i horisonten
Kontraster
Vinterkveld
Grynning
Solens greier
Et slags prosjekt
Flagget sliter tungt
Nordlys
Litlskardtinden stikker opp - 1182 moh
Sola skinner på tåkehavet
Brattåsvarden
Regn i solnedgang
Tilrettelagt sti
Høsttur
Vintertur
Storbørja
Hytte er til allmenn benyttelse
Klabbeføre
Hommelstø
Fra toppen
Slik kan det også være
Utsikt til Kalkbruddet
Velfjorden
Dobbel regnbue
Storhaugen - en øy i tåkehavet
Mørke skyer i horisonten
Kontraster
Vinterkveld
Grynning
Solens greier
Et slags prosjekt
Flagget sliter tungt
Nordlys
Litlskardtinden stikker opp - 1182 moh
Sola skinner på tåkehavet
Brattåsvarden
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Sentrumsnært med naturopplevelser

Hilstadfjellet ligger omtrent rett utenfor min egen stuedør og er mitt faste «trimfjell». Det er dette fjellet jeg har gått desidert flest ganger og det er også her jeg har hatt de fleste og beste naturopplevelsene. Naturopplevelser for min del handler ikke så mye om å være lengst mulig unna allfarvei og kjenne på roen, men mer om å være på rett sted til rett tid når det skjer noe. Enten det er spesielle værforhold eller møte med dyr i naturen.

Og på Hilstadfjellet har jeg vært i all slags vær, til alle årstider med både tursko, ski og spark. Fra sene natteturer med dansende nordlys til «wtf-turer» i snøfokk med null sikt, med orkesterplass til solnedgang i kollisjon med regnstorm der regnbuene sto i kø for å vise seg fram, og hilst på omtrent alle typer dyr og fugler i området.

Nærkontakt med elg

Det er ikke til å komme fra at det er en del elg som ferdes rundt stien. Jeg har gått meg på elg her en god del ganger, og det har så langt gått bra, men det kan også være litt stillingskrig før vi til slutt blir enig om plasseringer for å løse floken. Kun en gang har jeg møtt elg som var aggressiv og kom imot meg med senket hode. På den turen hadde jeg med et kamerastativ og var klar til å gi den et rapp over kjeften med stativet, men klarte å manøvrere meg rundt elgen og slapp heldigvis å teste om det ville ha fungert. Litt usikker på hvordan utfallet ville blitt der.

Lesestoff for de som ble skremt no: Hvordan opptre i møtet med skogens konge

Om turen

På folkemunne kalles hele dette fjellet for Hilstadfjellet, mens på kartet er det definert som Hilstadfjellet 287 moh og Brattåsfjellet 401 moh. Men det er nå egentlig samme fjellet.

Turen starter fra parkeringsplassen ved klubbhuset til Hilstad IL. Herfra følger vi en godt tilrettelagt sti og et stykke traktorvei. Dette partiet går gjennom skogen, så her er ikke utsikten den aller beste. (Red. Det er i senere tid blitt hogd litt her)

Når du kommer opp til hytta, blir utsikten betraktelig bedre. Hytta er også til allmenn benyttelse, så der passer det fint å ta seg en liten rast. Fra hytta er det ganske greit å gå til toppen, den tyngste delen er nå unnagjort. Fra toppen blir utsikten veldig bra utover hele Velfjorden, med sidefjordene, ned mot Liåsen og det berømte Engavatnet. Videre inn mot Lomsdal-Visten Nasjonalpark, rekka med «Velfjordfjellene» og over til Ursfjorden og mot Sømna. Vi ser også rett ned i kalkbruddet til Brønnøy Kalk og bl. a. Skogfjellet og Kromfjellet som ligger rett bak kalkbruddet.

Motbakkeløp

På høsten arrangerer Hilstad I.L «Hilstadfjellet opp» – et motbakkeløp som er en del av løpskarusellen, med både trim og konkurranseklasser.

Adkomst Hilstadfjellet

Parkeringsplassen er ved Klokkaråsen skianlegg ca. 1,5 km fra Hommelstø sentrum. Fra sentrum kjører du et par hundre meter langs Heggfjorden, ta så første avkjørsel til venstre. Deretter til høyre ved enden av fotballbanen og kjører grusveien bak skolen. Ta første avkjørsel til venstre og kjør til enden av veien. Parkeringsplass og klubbhus.

Tekst og bilder: Børge Rugås

Om «Hilstadfjille»

Tekst: John Drevland

Gammelt utfartssted for Hommelstø, både sommer og vinter. På 1960 tallet ble det bygd en hytte her. Det var mye skogsdrift i området, slik at store områder ble hogd ut og var fri for skog og dermed ypperlig til «å kjøre utfor», som man sa. Særlig på vinterstid kunne det være stor trafikk opp det lille fjellet og i en periode var det kaffesalg på søndager. En vinter på 1970 tallet gikk også det populære Sausfjellrennet over Hilstadfjellet.

Området har også blitt brukt som beite og til utslått av gårdene rundt fjellet. På toppen er det bygd mange varder, eller «vali» som lokalbefolkningen kaller dem. Den største av dem er «Stor-Valin», den ligger på det høyeste punktet og er av forholdsvis ny dato og er mål for motbakkeløpet. Ellers har vi Einnavalin, Less-Valin, Ner-Valin samt en del småvarder som ikke har noe navn.

Hvis man fortsetter innover fjellet kommer man til Brattåsvalin. Herfra kan en se ned på gården Brattås. Nedenfor Less-Valin ligger Vetlie. Det tyder på at det i gammel tid kan ha vært en «vete» på Hilstadfjellet. Vetene var ferdigoppsatte bål. Under ufredstid ble vardene (vetene) bemannet, og ved et eventuelt angrep ble bålene tent slik at meldinger kunne sendes over store distanser.

Litt nord for Hilstadfjellet ligger Drogsøya. Det skal i følge sagnet være gjort funn av skjold og sverd. I følge et gammelt sagn bodde kong Drog her, der var et gammelt tingsted og en variant av sagnet er at kong Drog falt i et slag litt lengre ut i fjorden, i Stikkbogen.

Fra toppen kan en også se deler av deler av det berømte Engavatnet hvor både fisk og vann forsvinner og kommer tilbake i enkelte tørre somre.

Relaterte innlegg