Hommelstø Skyline - turer in Nordland

Turtips Nordland

Hommelstø skyline

Dagstur over tre fjell fra Langfjord til Råken

Velfjord: Uendelige turmuligheter

Hommelstø skyline

Dagstur over tre fjell fra Langfjord til Råken
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Tekst / foto: Børge Rugås

Dalaunfjellet, Engelviktinden og Råkfjellet

Vi hadde lenge tenkt å gå fjellrekka som danner ”Hommelstø skyline” mot nord-øst, og som består av Dalaunfjellet (800), Engelviktinden (849) og Råkfjellet (884). Etter en kald og regntung sommer ble det servert 20 varmegrader og sol fra nesten skyfri himmel. Da bestemte vi oss for å ta turen. Vi var 4 stykker i følget: 3 voksne og en 11-åring.

START: Langfjord kraftstasjon
HØYDE: 800 / 849 og 609 moh
LENGDE: ca. 17 km
TIDSBRUK: ca. 7-10 timer

Bilder fra turen(e)

De velkjente Velfjordfjellene
På Langfjordveien er det pyntet på hver plass
Start ved Langfjord kraftstasjon
Kryssing av tørt elveleie ved dammen
Dammen
Jettegryte
Bygning til kraftverket
Langvatnet følger oss mye av turen
God utsikt
Tilbakeblikk mot Øyrtinden
Breivasstinden
Hommelstø med Brusyn' i forkant
Fint terreng for vandring
Utsikt mot kalkbruddet
Andalshatten
Visttindene
Dalaunfjellet og ved godt mot
Veien videre
Ned en snøfonn på Råkfjellet
Ut Velfjorden
Nedstigning til Råken
Tilbake i Hommelstø
De velkjente Velfjordfjellene
På Langfjordveien er det pyntet på hver plass
Start ved Langfjord kraftstasjon
Kryssing av tørt elveleie ved dammen
Dammen
Jettegryte
Bygning til kraftverket
Langvatnet følger oss mye av turen
God utsikt
Tilbakeblikk mot Øyrtinden
Breivasstinden
Hommelstø med Brusyn' i forkant
Fint terreng for vandring
Utsikt mot to kalkbrudd
Andalshatten
Visttindene
Dalaunfjellet og ved godt mot
Veien videre
Ned en snøfonn på Råkfjellet
Ut Velfjorden
Nedstigning til Råken
Tilbake i Hommelstø
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Oppstigning til dammen

Fra Hommelstø er det ca. 13 km. til Langfjord Kraftstasjon, hvor gåturen startet. Før man får begynt på selve fjellene er det en ganske tung stigning opp fra kraftstasjonen til dammen ved Svartvatnet. Helgelandskraft (nå Linea) har lagd vei opp dit, men den er ikke akkurat beregnet for personbiler, her er det bratt og tungt. Mot dammen flater det ut og etter å ha krysset det tørre elveleiet nedenfor dammen var vi i gang med selve fjellene.

Dalaunfjellet og Engelviktinden

Med Øyrtinden ruvende bak oss og steikende sol, gikk vi oppover mot Dalaunfjellet. Den første toppen av Dalaunfjellet vises ikke fra Hommelstø, her var vi heller ikke oppe, men gikk denne strekningen på langs mot den første ”ordentlige” toppen. Herfra er det utsikt mot indre deler av Velfjord og til Vega ute i havet. (Den yngste deltakeren ble her i tvil om han ville klare hele turen.. noe ubegrunnet da det viste seg at han var den klart sprekeste av oss.) På Dalaunfjellet fikk vi også besøk av et par ørner som sirklet over oss. Ryper var det også å se på turen.

Den siste biten opp til Engelviktinden er noe brattere enn de andre toppene, men ikke på noe vis vanskelig, og selv om vi på Råkfjellet etter hvert fikk bedre utsikt utover Velfjorden, var kanskje Engelviktinden det gjeveste punktet på turen. Fantastisk utsikt er det hele veien.

Åndenes makt på Råkfjellet

Det kan virke som vi fikk en forbannelse kastet over oss på Råkfjellet. Antageligvis gjengangere som fortsatt vandrer i området som ikke vil bli dokumentert. Først ble ett kamera strømløst, deretter en av to mobiltelefoner vi hadde med. Et videokamera forsvant på Råkfjellet, og det siste fungerende kameraet forsvant også senere på en skoletur til Bønå (før vi fikk lagt over bildene). Og da den siste virkende mobiltelefonen falt i bakken og fikk ødelagt displayet, ble vi et øyeblikk nervøs for at vi heller ikke skulle få bestilt båtskyss tilbake. Men heldigvis klarte vi å ringe ut med sistnevnte telefon. Selv om det var et stykke igjen, fant vi ut at det var best å avtale et klokkeslett for henting med båt mens det fortsatt var livstegn i en telefon.

(Hvis noen finner et GoPro Hero 2 kamera i området i nærheten av Råkfjellet må det vurderes om det er verdt risikoen å ta det med. Det ligger i en vanntett boks, så kameraet skulle være intakt, men her har det nok blitt filmet ting som ikke har falt helt i god jord hos «fjellfolket» 🙂

Nedstigning til Råken

Nedstiginingen mot Råken var overraskende tung og vi brukte en time mer enn hva vi hadde beregnet da vi bestilte båt. Ingen av oss var lokalkjent i området og vi valgte nok feil rute ned her. Antageligvis ville det vært bedre å gått litt lengre og gått ned langs neste fjellrygg.

Etter 7 timers gange var vi ganske møre i beina i utgangspunktet, og etter å ha basket nedover i bratt og ulendt terreng på overgrodde steiner og myrland, var det nok et merkelig syn som møtte skysskaren som tålmodig hadde ventet på oss. Fire stykker med et «gangarlag» som klippet ut av Monty Pythons legendariske sketsj «Ministry of Silly Walks».

Uansett om det ble litt trøblete mot slutten var dette en kjempetur og anbefales på det varmeste. Det blir helt sikkert å ta turen en gang til, men da motsatt vei- og kanskje prøve den andre fjellryggen fra Råken.

Oppdatering:
I 2018 ble Dalaunfjellet en del av Fjelltrimmen og fikk merket sti. Pga. rasfare langs veien til kraftstastjonen, anmoder de om å parkere på parkeringsplassen før bommen og starte på samme sti som til Øyrtinden. Det er skiltet mot Dalaunfjellet et stykke lenger opp.

(Den merkede stien til Dalaunfjellet går på vestsida av fjellet, mens vi gikk på østsida («baksida»), så det er ikke sikkert at turbeskrivelsen stemmer 100% i forhold til merket sti)

Relaterte innlegg