Kromfjellet - Turer i Nordland

Turtips Nordland

Kromfjellet

Et fjell med meget bra utsikt

Kromfjellet

Et fjell med meget bra utsikt

To topper på samme tur

Av Børge Rugås

Kromfjellet (eller Krumfjellet) henger sammen med av Skogfjellet. Hvis man starter fra Forbergskog er man så og si helt på toppen av Skogfjellet når man tar av mot Kromfjellet.

Kromfjellet til venstre og Skogfjellet til høyre. Nede i dalen ligger huset i Krommen (Bilde tatt fra Gravtinden)
START: Forbergskog
HØYDE: 388 moh
TIDSBRUK: ca. 2 timer

Bilder fra Kromfjellet

Start fra Forbergskog
Huset i Krommen
Kromvatnet og Seljemarkfjellet
Hongset og Gravtinden
Ursfjorden
Navavatnet
Ursfjorden og over mot Skånvika
Kalkbruddet
Kromfjellet
Start fra Forbergskog
Start fra Hongset
Kromvatnet og Seljemarkfjellet
Hongset og Gravtinden
Ursfjorden
Navavatnet
Ursfjorden og over mot Skånvika
Kalkbruddet
Kromfjellet
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Det er flere steder å starte fra til Kromfjellet (eller Krumfjellet som det står på kartet). En mulighet er å kjøre til Hongset og følge traktorvei helt opp til husene i Krommen. Derfra kan det bli noe bratt og ulendt hvis man ikke er heldig og finner en bra vei. Men egentlig er det kanskje bedre å starte fra Forbergskog og følge fjelltrimstien omtrent helt til toppen.

Fra der jeg har brukt å ta av fra stien og over til Kromfjellet er det anslagsvis knappe 100 meter igjen til varden på Skogfjellet. Så like greit å bare gå opp dit og få oversikt over terrenget og veien videre. Deretter er det litt tilbake og ned en slags kløft på siden av stien, over Remskardet, og da er det straka vegen opp til toppen. Her har jeg ikke sett noe merking.

Fra Kromfjellet er det veldig god utsikt. Fra sørsiden ser man utover Krommen, Hongset, Ursfjorden og Sømna. På nordsiden ser vi rett ned på fjordtarmene Less-Remman og Stor-Remman. Videre til Navavatnet, med bergryggen Halsfjellet, Nonstuva, Roparvikheia og Svadhylla på rekke og rad. Ved siden her ligger kalkbruddet til Brønnøy Kalk. Utsikt også videre ut mot Velfjorden.

Kanskje et bra tips:
På Kromfjellet har jeg blitt utsatt for det største terrorangrepet av svartfluer jeg noen gang har opplevd på tur. Vet ikke om det var et spesielt år eller spesielle forhold akkurat da. Jeg har vært der en del ganger og det har kun hendt en gang. Nærmere bestemt 20. juli 2017. Det er ikke sånn at jeg kvier meg for å gå dit, men jeg trenger ikke gå dit i tiden rundt 20. juli.

Adkomst Skogfjellet

Samme startsted som fra Skogfjellet. Fra Hommelstø kjør mot E6 ca. 2 km, og ta til høyre ved veikryss (skilting til Hongset) følg veien ca. 6,5 km. og ta til høyre igjen (skilting til Brønnøy Kalk). Følg denne veien ca. 600 meter til parkeringsplass.

© Kartverket || Norgeskart

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier