Kvennhatten (Kvernhatten) ved Sausvatn i Velfjord

Turtips Nordland

Kvennhatten

Frodig fjell ved Sausvatn

Kvennhatten

Frodig fjell ved Sausvatn

Kvennhatten – et frodig fjell ved Sausvatn

Av Børge Rugås (Foto øverst: Emil Nepås)

Kvennhatten har lett adkomst med start fra hovedveien ved Sausvatn. Den har tidligere vært med i Fjelltrimmen, men pr. juni 2021 er det ikke merket sti. Kvennhatten er også sauebeiteområde.

START: Sausvatn
LENGDE: Ca. 6 km tur-retur
HØYDE: 590 moh
Kvennhatten 20. desember 2020
Kvennhatten 20. desember 2020

Om turen

Turen starter rett ved hovedveien og driftsbygningen til Velfjord Skogservice. Herfra går det en traktorvei et godt stykke oppover, som etter hvert deler seg i to. Følg veien til høyre. Traktorveien går så over til en sti som fortsetter opp gjennom et skogsparti og over en myr. Her deler stien seg på nytt, og også her følges stien til høyre. Eller mer som rett frem.

(Stien til venstre går ned mot en steinhytte, som har blitt restaurert i senere tid. I dette området ligger også noen kulturminner. )

Utsikt mot Sausvatnet
Utsikt mot Sausvatnet
Kvennhatten sett fra "baksida"
Kvennhatten sett fra «baksida»

Fra veikrysset på myra bærer det videre opp gjennom en bjørkeskog opp til et platå. Her er det fint å ta en avstikker ut mot kanten for utsikt til gårdene rundt Sausvatn og selve Sausvatnet. Det 10 km. lange Sausvatnet er Brønnøys største innsjø. Hele Sausvassdraget er et ca. 30 km langt lakseførende vassdrag. Fiskekort selges.

Mot toppen
Mot toppen

Kvennhatten er et frodig fjell med vegetasjon helt til topps. Sånn sett er det ikke så ulikt Sæterfjellet. Noe bløtt kan det være enkelte steder. Det siste partiet opp mot toppen er ganske bratt, men det er mykt og godt fotfeste i det grønne gresset og lyngen.

Fra toppen ser vi store deler av Velfjord og er omtrentlig slik i 360 grader: mot nord ligger Langfjorden og Øyrtinden, og videre østlig kan vi såvidt se Tosholvatnet mellom Tosholaksla og Aunfjellet. Rett øst har vi Søndre-Snøfjell som ruver foran Tosbotn. I sør stikker Heilhornet opp i bakgrunnen. I vest ligger Sausfjellet og Sausvatnet nærmest, og videre mot nord igjen ligger Hilstadfjellet og Liåsen, Velfjorden og Andalshatten.

Sauer på tur hjem
Sauer på tur hjem gjennom bjørkeskogen
Arne på toppen
Turkatten Arne på toppen

Instagram-Katten Arne

Opp til Kvennhatten er også første (og eneste) gang jeg har gått på fjelltur med en katt som en av turdeltakerne. Var litt spent i starten hvordan det skulle utarte seg. Det gikk helt smertefritt…tror jeg. Jeg hørte i hvert fall ikke noe hvesing og spetakkel, og så heller ingen som var klort til blods. Tvert i mot virket Arne ganske fornøyd der han vekslet mellom å gå selv og å få skyss i en ryggsekk med god lufting og utsikt.

For de som vil følge Arne og hans vei videre i verden, har han en egen instagramkonto: @arne_the_neva
https://www.instagram.com/arne_the_neva/

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier