Kalender

Webkamera

Søk

Liåsen i Velfjord, Nordland

Turtips Nordland

Liåsen

Turområde med flere topper og severdigheter

Liåsen

Turområde med flere topper og severdigheter

Turområde med severdigheter

Av Børge Rugås

I området rundt Liåsen (eller Liahøgda som det også blir sagt), er det flere ruter å velge mellom. Her ligger også det berømte Engavatnet- innsjøen som forsvinner, samt Heggetun- et gårdsanlegg fra 1700-tallet og grotta Aunhåla. Det er ikke merkede stier i dette området, men mange muligheter for å skreddersy en trimtur i fint gå-terreng etter form og dagens innsatsvilje. Og er man heldig får man også sett Engavatnet uten vann.

START 1 : Engavatnet
START 2 : Utkjørsel (se kart under)
HØYDE: Liåsen 258 moh
LENGDE: Rundtur ca. 5 km.
TIDSBRUK: Ca. 1,5 – 2,5 timer
Engavatnet - den mystiske innsjøen som forsvinner
Liåsen - ferdselsvei
Skitur til Liåsen
Utsikt mot Brusjøen
Øyrtinden
Nevernes og Lomsdal-Visten Nasjonalpark
Den gamle gården i Oggårdslia
Gammel benk i Oggårdslia
Skitur
Skitur via Oggårdslia
Utsikt fra Fløyfjellet
Utsikt fra Grovhøgda
Engavatnet - den mystiske innsjøen
Heggetun - gård fra 1700-tallet
Aunhåla i Velfjord
Start ved Engavatnet
Følger skogsvei
Også om vinteren
Liåsen
Liåsen
Liåsen
Oggårdslia
Oggårdslia
Skitur
Oggårdslia
Utsikt fra Fløyfjellet
Skitur til Grovhøgda
Severdighet
Severdighet
Severdighet
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Engavatnet via Liåsen, Oggårdslia og til Fløyfjellet

Et tur-alternativ er å starte fra parkeringsplassen ved Engavatnet og følge en skogsvei over til den gamle gården i Oggårdslia. Herfra videre ned til hovedveien og følge den tilbake til Engavatnet. På denne rundturen er det mulig å legge inn to småtopper: Liåsen og Fløyfjellet.

Liåsen (Sandhaugan)

For å komme til Liåsen / Sandhaugan ta av opp gjennom skogen etter ca. halvannen km. Det er ca. 10 min. gange med bra stigning. Her er en del vegetasjon og ikke den helt store utsikten, men litt utsyn mot Nevernes og Storbørja og inn til Lomsdal-Visten Nasjonalpark, samt fjellrekka med Øyrtinden, Dalaunfjellet, Engelviktinden og Råkfjellet. Det er også noen «mystiske» steinformasjoner på toppen av ukjent opphav.

Hvis man ikke vil opp til Liåsen er det bare å følge skogsveien videre gjennom et plantefelt og videre ned til den gamle gården på Oggårdslia.

Fløyfjellet

For å komme til Fløyfjellet går man videre ned fra Oggårdslia et stykke, og tar en veldig kort avstikker til venstre når det nærmer seg nedstigning til hovedveien. Bort til Fløyfjellet er det bare et par minutters gange i flatt terreng. Her er det god utsikt mot Hegge, Heggfjorden og Brusjøen.

Ca. midtveis på hovedveien tilbake til Engavatnet ligger også Heggetun, et gårdsanlegg fra 1700-tallet.

Engavatnet til Grovhøgda

Et annet alternativ er å gå fra Engavatnet til Grovhøgda. Det navnet står ikke på kartet. Det nærmeste stedsnavnet er Brennhaugen, men det er litt lenger bort. For å komme til Grovhøgda fra Engavatnet kan man følge samme skogsvei ca. en km. Ved en skarp sving, ta av til venstre, gå et lite stykke bortover og skrå mot toppen. Fra Grovhøgda er det god utsikt mot Drogsøya og utover Velfjorden.

Skiturer

Liåsen er i utgangspunktet ikke et så naturlig fint skiområde som f. eks. Sausheia og Sausfjellet, men kan være et brukbart alternativ for å gå litt utenom allfarvei. F.eks. kan man gå opp til Oggårdslia og etter hvert skrå opp videre langs Liåsen og videre bortover til Grovhøgda.

Turtips:
På Grovhøgda er det lett å falle for fristelsen å fortsette ned på andre sida, ned en skråning som ligger og lokker og lurer og tilsynelatende ser ut som et kjempebra skiområde. Det er det ikke! Enten så må man være eksepsjonelt heldig eller eksepsjonelt lokalkjent for å komme ut i andre enden med skigleden i behold. Det er ingen skam å snu her i hvert fall.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier