Monslihatten i Velfjorden

Turtips Nordland

Monslihatten

Fjordfjell ved Storfjorden

Monslihatten

Fjordfjell ved Storfjorden

Fjordfjell ved Storfjorden

Av Børge Rugås

Monslihatten ligger rett over Fagerlia og Engelsneset ved inngangen til Storfjorden. For å komme hit trengs det båtskyss. Turen har ikke merket sti.

START: Engelsnes (Båtskyss)
LENGDE: 5 km tur-retur
HØYDE: 480 moh
Fagerlia og Monslihatten
Solvang og Monslihatten

Start fra Engelsneset med Skolehus og skrømt

Det er nok flere ruter opp til Monslihatten, men vi valgte å starte fra Engelsneset. Her passerte vi det berømte skolehuset som ble flyttet hit i 1907 på grunn av skrømt. Lærerpersonalet var så oppskremt at de reiste herifra, og ingen ville søke til kretsen. Både skolestyre, formannskap, distriktslege og prest var her for å få stoppet elendigheten. Men fortsatt ville ingen søke hit. Kommunen fikk da flyttet skolehuset til denne tomta, og huset ble visstnok fritt for skrømt. Skolen på Engelsnes ble lagt ned i 1970. (Se også Nordfjord – bygda som langsomt døde)

Skolehuset på Engelsnes
Skolehuset på Engelsnes

Turen opp

Etter noen skremselsfortellinger ved skolehuset gikk vi bare rett på oppover lia. Noe ulendt enkelte plasser, men helt uproblematisk. En del insekter var det denne julikvelden, mest i nedre del.

Utsikt mot Less-fjorden
Less-fjorden
Opp fra Engelsneset
Engelsneset og Storfjorden

Med høydemetrene kom også utsikten. Engelsneset, Sildkoven og Sildkovtuva og Storfjorden i all sin prakt. Fantastisk fint er det, og helt innerst i Storfjorden ved utløpet av Storfjordelva er kanskje en av de aller fineste og mest spesielle stedene i hele Velfjord.

Ingenting å si på utsikten
Ingenting å si på utsikten

Veien videre til toppen er mer som en sjarmøretappe. Fjorder og fjell overalt. Underlaget er steingrunn i lettgått terreng. Her er det bare å nyte. Ikke langt unna ligger Draugvikhatten, et annet utmerket turmål.

Monslihatten
Monslihatten

Adkomst

Båtskyss til Engelsnes i Storfjorden.

© Kartverket || Norgeskart

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier