Kalender

Webkamera

Søk

Ødegård i Velfjord, Nordland

Turtips Nordland

Ødegårdstur i Velfjord

På tur langs ødegårder i Nordland og Norge

Ødegårdstur i Velfjord

På tur langs ødegårder i Nordland og Norge

På tur blant ødegårder i Norge

Av Børge Rugås

Naturen gir og naturen tar tilbake. Ødegårder i Norge er det mange av, fra godt bevarte nyrestaurerte turistattraksjoner, til gamle overgrodde hustufter som knapt nok vises i terrenget.

I Velfjord i Nordland har det tidligere vært arrangert et ødegårdsløp, en rundtur langs de gamle gårdene med start fra Hongset, og videre til Stor-Graven, Less-Graven, Brennmarka, Kristenli, via Fuggelvatnet og tilbake til Hongset igjen.

Dette løpet arrangeres ikke lengre, men stien brukes fortsatt av enkelte turgåere. Her kan man vandre langs gamle ferdselsveier og tidligere bosettinger, og undres litt over at her har det vært både skole, idrettslag og et rikt kulturliv med kor og mange musikanter for ikke så alt for lenge siden.

Nedre Hongset og Gravtinden
Nedre Hongset og Gravtinden

Start fra Hongset

Ødegårdsløpet brukte å starte fra ungdomshuset på Hongset (så vidt jeg husker). Det var ungdomslaget Viljen som i sin tid samlet inn midler og bygde huset. Ungdomslaget ble stiftet i 1935, og eksisterer fortsatt den dag i dag. Men som med de andre ungdomslagene i bygda vil jeg tro at gjennomsnittsalderen på medlemmene er noe høyere i dag.

Det kan også nevnes at før ungdomshuset sto ferdig ble det rasert av en storm (1941), men ble etter hvert bygd opp på nytt igjen. Det blir fortsatt brukt til diverse arrangementer.

I forhold til det opprinnelige Ødegårdsløpet ble denne turen kortet ned litt. Vi droppet Kristenli og Fuggelvatnet, og tok av litt tidligere opp mot Gravtinden. (som er en av de meget bra utsiktspunktene i området.)

Vi sparte også en kilometer ved å starte fra gården på Nedre Hongset. Herfra fulgte vi den gamle ferdselsveien nesten helt ned til Hongsetstøa, hvor vi tok av til venstre og gikk over på stien mot Less-Graven, første ødegård på turen. Stien er ikke spesielt godt merket, så litt forberedelse kan være et bra turtips for de som ikke er lokalkjent.

Less-Graven og Stor-Graven

Less-Graven og Stor-Graven ligger i samme område på hver sin side av Gravbukta. I Less-Graven står det ikke hus lengre, mens huset i Stor-Graven står fortsatt. På begge gårdene har det blitt drevet jordbruk og fiske, og produsert geitost.

Less - Graven
Less – Graven
Rester etter tidligere aktivitet
og rester etter tidligere aktivitet

Ned fra Gravhøgda og til Less-Graven er det litt småbratt til tider. Nede ved bukta kan det også bli en ganske høy gressjungel utover sommeren. Less-Graven ligger rett under det stupbratte fjellet Gravtinden, og her ligger store kampesteiner som er rast ut, både rundt det gamle gårdsområdet og i bukta. Kanskje er det noe rasfare her.

Kampesteiner i Gravbukta
Kampesteiner i Gravbukta

For å komme videre til Stor-Graven går turen rundt den idylliske Gravbukta. Når det er fjære sjø kan man bare spasere rett over, men når det er flo er «ura» litt lengre opp et bedre alternativ.

Huset i Stor-Graven
Huset i Stor-Graven

Omvei til Ørntuva og Smedvik..?

Vest for Stor-Graven ligger en liten topp som heter Ørntuva. Her ser man ut over Gravfjorden og veien som er gått. Ned mot andre siden, ved fjorden, ligger en annen gård, Smedvika. Her ble det tidligere produsert ljåer til hele Sør-Helgeland.

Hvis man skal gå hele Ødegårdsløpet blir det kanskje vel mye omvei å gå hit og ned til Smedvika, men det er nå fullt mulig. (Se turbeskrivelse fra Ørntuva her.)

Less-Graven og Gravhøgda
Bilde fra Ørntuva. Her ser vi veien over Gravhøgda og rundt Gravbukta

Brennmark

Fra Stor-Graven bærer det videre etter gammel ferdselsvei mot gården Brennmark. Her var det gjengrodd med skog, og en «plankdonga» var alt som var igjen av bygninger. (2016).

Brennmark ligger litt lengre inn i landet og hadde sånn sett lengre vei til sjø, men kortere vei til f.eks. Ursvatnet. I Brennmark ble det drevet jordbruk og fiske, og de hadde også sag.

Det fortelles at Brennmark var et populært sted for ungdommen. De hadde grammofon og mange plater. Det ble også arrangert ungdomslagsmøter her.

Ferdselsvei til Brennmark
Huset i Brennmarka
Huset i Brennmarka

Opp mot Gravtinden og tilbake

Hvis vi skulle gått hele Ødegårdsløpet skulle vi nå ha fortsatt mot Kristenli, men det var ikke planen denne gangen. Så vi gikk opp på et punkt som står avmerket på kartet som 351, med Nonsdalen på den ene sida, og Gravtinden på den andre. Muligens er det dette fjellet som blir kalt Brennmarkfjellet?. Vi gikk ikke helt over til Gravtinden, men skrådde nedover mot fjelltrimstien, og etter hvert over på skogsbilveien som går helt ned til hovedveien ved Hongset.

Det har stått på planen helt siden 2016 å gå hele Ødegårdsløpet, men det har fortsatt ikke blitt noe av. Så foreløpig så stopper det her.

Kart – Ødegårdsløpet

Den røde ruta viser sånn ca. stien til det gamle Ødegårdsløpet. Den blå ruta viser der vi gikk over.

© Kartverket || Norgeskart

Historisk informasjon fra: «Hongsetbygda» av John Lyng

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier