Fjelltopp i ødegårdsland
Av Børge Rugås
Om turen
Selve toppen på Ørntuva ligger vel strengt tatt noen få meter inn i Sømna kommune. Men for å komme seg dit fra Sømnasiden må man enten ha båt eller et usedvanlig godt pågangsmot. Fra Brønnøysiden, eller nærmere bestemt fra Hongset, er det ganske mye lettere.
Vi parkerte ved gården på Nedre Hongset. Her står den tidligere kafeen som nå har blitt restaurert og leies ut til overnattingsgjester. Fra Hongset gikk vi den gamle ferdselsveien ned mot sjøen. Etter ca. 800 meter er det et veikryss og en traktorvei som går opp til Krummen. Her er det mulig å gå til både Krumfjellet og Skogfjellet. Men hvis man skal dit er det kanskje best å bare gå fjelltrimmenstien fra Forbergskog.
Turen langs ferdselsveien fortsetter ca. 400 meter videre ned mot Hongsetstøa før man tar av til venstre på en svakt synlig sti over Gravhøgda og ned til Less-Graven. Noen småbratte partier ned gjennom skogen her.
Fra Less-Graven gikk vi videre rundt Gravbukta. Her måtte vi litt oppi ura pga. høy vannstand. På fjære sjø kan man spasere rett over den lille bukta i bukta. Videre bar det opp til huset i Stor-Graven. Så langt har vi fulgt samme ruta som det tidligere Ødegårdsløpet, men her tok vi av mot Ørntuva mens Ødegårdsruta fortsetter til Brennmarka og enda videre derfra. Det er ikke merket sti til Ørntuva.
Opp siste del til Ørntuva er det et skar som må krysses. Her blir det fort ulendt hvis man kommer for langt opp mot toppen. Og det kunne se ut som det ble bare verre og verre i retning ned mot Smedvika. Vi kranglet oss over skaret ganske høyt oppe, men på tilbaketuren gikk vi litt lenger ned. Der var det mye bedre. Noe bratt nedstigning til tider, men ikke krevende.
Fra toppen har vi utsikt ned mot Smedvika, hvor det tidligere ble produsert ljåer til hele Sør-Helgeland. Videre krummer Storvika seg mot Ursfjorden. Seljemarkfjellet ligger mot vest, og mot nord er det kjempefin utsikt til Gravfjorden og Less-Graven med Gravtinden ruvende over.
Hele dette området har en rik historie, med forholdsvis mye bosetting med stor aktivitet både sportslig og kulturelt. Litt mer om det i turbeskrivelsen «Ødegårdstur i Velfjord«
© Kartverket || Norgeskart