Kalender

Webkamera

Søk

Ørntuva ved Gravfjorden

Turtips Nordland

Ørntuva

Liten topp ved Gravfjorden

Ørntuva

Liten topp ved Gravfjorden

Fjelltopp i ødegårdsland

Av Børge Rugås

START: Hongset
LENGDE: Ca. 7,5 km tur-retur
HØYDE: 192 moh
Ørntuva i Gravfjorden
Ørntuva i Gravfjorden

Om turen

Selve toppen på Ørntuva ligger vel strengt tatt noen få meter inn i Sømna kommune. Men for å komme seg dit fra Sømnasiden må man enten ha båt eller et usedvanlig godt pågangsmot. Fra Brønnøysiden, eller nærmere bestemt fra Hongset, er det ganske mye lettere.

Vi parkerte ved gården på Nedre Hongset. Her står den tidligere kafeen som nå har blitt restaurert og leies ut til overnattingsgjester. Fra Hongset gikk vi den gamle ferdselsveien ned mot sjøen. Etter ca. 800 meter er det et veikryss og en traktorvei som går opp til Krummen. Her er det mulig å gå til både Krumfjellet og Skogfjellet. Men hvis man skal dit er det kanskje best å bare gå fjelltrimmenstien fra Forbergskog.

Turen langs ferdselsveien fortsetter ca. 400 meter videre ned mot Hongsetstøa før man tar av til venstre på en svakt synlig sti over Gravhøgda og ned til Less-Graven. Noen småbratte partier ned gjennom skogen her.

Rundt Gravbukta
Rundt Gravbukta
Utsikt mot Gravtinden
Utsikt mot Gravtinden

Fra Less-Graven gikk vi videre rundt Gravbukta. Her måtte vi litt oppi ura pga. høy vannstand. På fjære sjø kan man spasere rett over den lille bukta i bukta. Videre bar det opp til huset i Stor-Graven. Så langt har vi fulgt samme ruta som det tidligere Ødegårdsløpet, men her tok vi av mot Ørntuva mens Ødegårdsruta fortsetter til Brennmarka og enda videre derfra. Det er ikke merket sti til Ørntuva.

Less-Graven og Gravhøgda
Less-Graven og Gravhøgda. Bakom ligger Hongsetstøa.

Opp siste del til Ørntuva er det et skar som må krysses. Her blir det fort ulendt hvis man kommer for langt opp mot toppen. Og det kunne se ut som det ble bare verre og verre i retning ned mot Smedvika. Vi kranglet oss over skaret ganske høyt oppe, men på tilbaketuren gikk vi litt lenger ned. Der var det mye bedre. Noe bratt nedstigning til tider, men ikke krevende.

Smedvika nedenfor
Smedvika nedenfor
Huset i Stor-Graven
Huset i Stor-Graven

Fra toppen har vi utsikt ned mot Smedvika, hvor det tidligere ble produsert ljåer til hele Sør-Helgeland. Videre krummer Storvika seg mot Ursfjorden. Seljemarkfjellet ligger mot vest, og mot nord er det kjempefin utsikt til Gravfjorden og Less-Graven med Gravtinden ruvende over.

Hele dette området har en rik historie, med forholdsvis mye bosetting med stor aktivitet både sportslig og kulturelt. Litt mer om det i turbeskrivelsen «Ødegårdstur i Velfjord«

© Kartverket || Norgeskart

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier