En Trimtur med historikk, kultur og geologi
Av Børge Rugås
30. juni 2021 hadde Gangarlaget i Velfjord tur til Rugåsnesodden på programmet. Inkludert på turen var foredrag om bergverksdrift og geologi i området. Samt en overraskelse i form av en minikonsert i det gamle marmorbruddet.
Et stort Gangarlag med stor aldersspredning
Etter at alle var gjort rede for og «korona-registrert» besto Gangarlaget av 44 stykker som startet fra den gamle aldersheimen. Aldersspredningen var stor, fra skoleungdom til de som nærmer seg 90 år. Første del av turen gikk på grusvei mot Brusjøen og underveis fortalte Thomas Eliassen om bosettingene langs veien.
Deretter gikk vi den ca. 600 meter lange turstien til Rugåsnesodden, hvor vi ble geleidet inn i et slags amfi med større og mindre marmorblokker som scene og sitteplasser. Dette er restene av tidligere bergverksdrift, og i dag et kulturminne.
Bergverksdrift på Rugåsnesodden og konsert
Det var Ankerske Marmorforretning som startet arbeid på Rugåsnesodden i 1897 og hadde aktivitet fram til 1930. Leder i Velfjord Historielag Thomas Eliassen fortalte om hvordan arbeidet på Rugåsnesodden foregikk med skjæring av marmorblokker med streng, sand og vann, eller boring og sprengning med svartkrutt for at marmoren ikke skulle sprenges i stykker. Thomas har selv trådt sine barnesko i området, og har førstehåndskunnskap om bergverksdriften på Trovika som ligger rett over fjorden. Der fikk han som ung gutt småjobber utover 1950-tallet.
Inger-Maren Fjeldheim og Bjørn Terje Schou steg så opp på marmorscenen og vi fikk servert en folkemusikkinspirert minikonsert med fiolin, sang, fløyte og gitar.
Geologi og meteoritter
Geolog Terje Fjeldheim informerte om de ulike bergartene vi har i Velfjordområdet, hvor de ulike typene finnes og hvordan de har oppstått. Han hadde også med seg en samling meteoritter, deriblant en kopi av en meteoritt han selv hadde funnet. (Originalen står nå på museum.) Her var også geologiske kart, info og steinprøver som alle kunne studere nærmere etter foredraget. (Terje Fjeldheim har en egen blogg her: Meteorittmannen.)
Rundtur med grotter og marmor
Gangarlaget begynte å røre på seg igjen, og vi ble da tatt med rundt Rugåsnesodden. Her var vi innom tre grotter og en steintunell. Den ene grotta var litt vanskelig tilgjengelig og tilrettelagt med et tau. Her var det en del som sto over.
Terje Fjeldheim var et vandrende orakel der han gikk og svarte på spørsmål fra alle kanter. Så ble det «fjæra» tilbake der vi blant annet så på slitasjeforskjeller mellom ren og uren marmor.
I det store og hele en innholdsrik og informativ Gangarlagstur i perfekt turvær. Det kan også nevnes at det går en tursti til Svanvatnet rett ved. Også det en relativt kort sti på ca. 600 meter. Noen forlenget Gangarlagsturen dit.
Litt om Gangarlaget
Gangarlaget har turer hver uke i «gangarsesongen» og har gjerne med en kjentmann som forteller om de stedene som besøkes. Vil du å være med, og samtidig se og lære litt om bygda, er det bare å ta kontakt. Alle nye «gangere» er velkommen, unge som gamle, feriefolk og hyttefolk.
Se kontaktinformasjon på siden om Lag og foreninger.
Fra 2018 har Gangarlaget hatt faste sider i årbøkene «Fra fjord til fjell», der de skriver om diverse turer på gamle ferdselsveier. Bøkene kan kjøpes her.
Relaterte linker
- Meteorittmannen
- Velfjord Historielag
- Turtips – Rugåsnesstien og Svanvatnstien
- Grotteriket Velfjord
- Turtips – Tarmaunhola
.