Raudbergan - tur i Velfjord

Turtips Nordland

Raudbergan

Tur i meget sjelden olivinskog

Raudbergan

Tur i meget sjelden olivinskog

Et Spesielt landskap ved Heggfjorden

Av Børge Rugås

Langs Brusjøen og videre ut Heggfjorden mot Nevernes ligger de særegne fjellformasjonene som kalles Raudbergan. Her finnes også ca. en femtedel av landets meget sjeldne olivinskog.

START: Nært Vassenget
HØYDE: 117 moh
LENGDE: 2 km tur-retur
TIDSBRUK: Ca. 1 time

Bilder fra turen

Start rett fra hovedveien
Over en myr og opp et lite skar
Bak oss ligger Velfjordfjellene
Sjelden olivinskog
Brusjøen
Kjerstivatnet og Andalshatten
To og firbente
Start rett fra hovedveien
Over en myr og opp et lite skar
Bak oss ligger Velfjordfjellene
Sjelden olivinskog
Brusjøen
Kjerstivatnet og Andalshatten
To og firbente
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Det er flere startmuligheter opp til Raudbergene, og det er heller ikke merket sti, så vidt jeg vet. Jeg har brukt å starte ca. midt i bakken ned mot Vassenget overnatting. Her på venstre side av veien ned mot Vassenget er det en innkjørsel til en skogsvei, og akkurat ved innkjørselen kan det se ut som en slags sti som går rett på siden av skogsveien. Jeg bruker den som startpunkt gjennom et lite skogsparti.

Etter kanskje et par hundre meter åpner skogen seg til en myrklatt. Holder her til venstre langs myra og opp et slags skar. Fra toppen av skaret her er det en synlig elgsti til høyre som går nesten helt opp til toppen av Raudbergan. Og uansett om man treffer denne stien eller ikke, så er det nå bare å gå oppover. Det er også mulig å starte fra Homla forsamlingshus og gå opp fra motsatt side til Kjerstivatnet. Denne toppen ligger da på andre siden av vannet.

Fra toppen er det god utsikt til Brusjøen, Heggfjorden og Velfjorden. På andre siden av Heggfjorden ser man Hilstadfjellet og Liåsen. Og mot øst ligger de kjente Velfjordfjellene med Dalaunfjellet, Engelviktinden, Råkfjellet med Øyrtinden rett ved.

Raudbergan og olivinskog

Det er en svært spesiell natur ved Raudbergan. Berggrunnen er olivin og serpentin, og har hatt stor interesse som mineralressurs. Her er visstnok 18% av all den svært sjeldne olivinskogen som finnes i Norge. Og den er knapt nok registrert utenfor Norges grenser. Forekomsten har rødlistestatus som sterkt truet. (Hentet fra Høringsuttalelse – olivinskog som utvalgt naturtype)

Adkomst

Fra Hommelstø, kjør FV76 i retning E6. Etter noen kilometer ta av mot Nevernes og Vassenget overnatting. På tur ned bakken et lite stykke før innkjørsel til Vassenget er det noen parkeringslommer. Herfra er det en synlig skogsvei med starten på en sti rett ved.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier