Rugåsnesstien og Svanvatnstien i Hommelstø

Turtips Nordland

Rugåsnesstien og Svanvatnstien

To turstier i samme område

Rugåsnesstien og Svanvatnstien

To turstier i samme område

To stier til hver sin kant

Av Børge Rugås

For de som ikke liker å gå så mye oppover, er både Krokstien turområde og disse to rutene fine alternativer. Begge turområdene ligger ved Hommelstø sentrum, og det er Hilstad IL som har stått bak.

Rugåsnesstien og Svanvatnstien starter på samme sted, men går i hver sin retning. Den ene til Rugåsneset og den andre til Svanvatnet. Ingen overraskelser der altså. For å komme til selve stiene er det ca. 600 meter på en privat grusvei mot Brusjøen. Her står det skilt ved en liten parkeringslomme.

Rugåsnesstien med noen severdigheter

Rugåsnesstien er ca. 700 meter lang og går ned til sjøkanten til det gamle marmorbruddet og steinkaia på Rugåsnesodden. Her er det fin utsikt utover Heggfjorden, og i området ligger det mange pent utskårede marmorblokker og vitner om tidligere tiders bergverksindustri. På andre sida av fjorden ser vi Trovika, også det et tidligere kalkbrudd.

Trovika på andre sida
Trovika på andre sida

Ca. midtveis deler stien seg i to. Begge rutene fører ned til Rugåsnesodden. I denne sløyfa ligger det en grotte og en steintunell.

Rester etter tidligere bergverksdrift
Rester etter tidligere bergverksdrift
Grotteformasjoner
Steintunell litt utenom stien i nærheten av grotta
Grotte ved Rugåsnesodden
Grotte ved Rugåsnesodden

Svanvatnstien

Som Rugåsnesstien er også Svanvatnstien en skogsti med naturlig underlag. Stien er ca. 600 meter lang og har ingen spesielt bratte partier. Turen går hovedsakelig gjennom skog, over lyng og myr til den ender ut ved Svanvatnet. Her åpner landskapet seg med utsikt i østlig retning, mot Bru og «Velfjordfjellene».

Ved Svanvatnet
Ved Svanvatnet

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier