Skomofjellet / Tverrlifjellet

Turtips Nordland

Skomofjellet

Merket sti i et vilt og vakkert landskap

Skomofjellet

Merket sti i et vilt og vakkert landskap

Skomofjellet (Tverrlifjellet) via Liafjellet

Av Børge Rugås

(Turbeskrivelse fra 15. august 2017.) Etter flere dager med øsregn, fikk vi en finværsdag før regnet tok til igjen. Med 17 grader og sol ble det en veldig bra dag på det som skulle vise seg å bli et av favorittfjellene.

START: Vedal
HØYDE: 459
LENGDE: ca. 7 km totalt
TIDSBRUK: ca. 2 timer
Start ved bilcrossbanen på Vedal
Vilt landskap
Dammen på Vedal
Vega
Sauer på beite
Fint å gå her
Vega, Mosaksla og Andalshatten
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Den merkede stien var overraskende tørr etter alt regnet, riktignok noen våte myrpartier oppå fjellet, men vi hadde forventet atskillig mer bløtt underlag enn det vi fikk her. Vi rotet oss bort litt i starten, da vi ikke så stien. Den var ikke skiltet, og vi begynte vel egentlig bare å gå uten å sjekke så veldig med kartet. Etter noe klatring og klyving komlet vi oss etter hvert innpå stien. (Vi brukte totalt 2,5 timer på turen, men setter den til 2 timer pga. roting her.)

Den røde linja viser sånn ca hvor stien går, sett fra rallycrossbanen. Vi bommet her og gikk mot høyre, dermed måtte vi klyve over den bergryggen midt i bildet.

Vilt og vakkert

Første del av turen er ganske bratt. Etter hvert som man kommer opp mot dammen kommer utsikten utover et vilt og vakkert landskap. Stien deler seg, og ettersom vi skulle innom Liafjellet tok vi av fra den merkede «hovedstien» og fulgte stien til venstre. Med utsikt mot Vega ute i havet, Brønnøysund og Torghatten er dette et veldig fint parti å gå. (På tilbaketuren gikk vi andre stien ned. Her er det dårligere utsikt, og mer myr og bløtt. Vil anbefale den andre og litt lengre avstikkeren.) Fra toppen stiger Velfjordfjellene fram med Øyrtinden og «Hommelstø skyline» , og ute i havet kan man skimte Lovund i det fjerne.

Andre ruter

Dette området byr også på lengre turmuligheter. Bl.a. til Sæterfjellet, eller så kan man gå hele fjellrekka fra Trælnes til Gåsheia. De turene har vi enda til gode i skrivende stund, men sjekk hjemmesiden kjiver.no. Her ligger mange bilder og turbeskrivelser fra området.

Adkomst

Fra Hommelstø kjør i retning mot Brønnøysund. Etter ca. 2,3 mil ta til venstre ved Skillevik vegstasjon og kjør mot Vennesund. Etter ca. 5-6 km ta til venstre- følg skilting mot Vedal. Etter en stund deler veien seg, ta her til høyre og følg veien helt til rallycrossbanen og parkeringsplass.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier