Tarmaunhola - grotte i Velfjord

Turtips Nordland

Tarmaunhola

Skogstur til severdig grotte

Tarmaunhola

Skogstur til severdig grotte

Trimtur og grottetur

Av Børge Rugås

Velfjord har svært mange grotter. En av dem er Tarmaunhola, som ligger et par kilometers gange fra parkeringsplass ved Langfjorden.

START: Langfjord
LENGDE: 4,5 km tur-retur
TIDSBRUK: Ca. 1,5 timer

Bilder fra turen

Rett etter broa følger vi sti langs elva
Noen rotvelt på stien
Aunhatten med Tarmaunhola
Følger Fjelldalsvatnet
I bergveggen er Tarmaunhola
Inne i grotta
Grotta fortsetter litt videre
Litt løst under taket helt innerst
Grottegang
Her har det vært arrangert fest
Rett etter broa følger vi sti langs elva
Noen rotvelt på stien
Aunhatten med Tarmaunhola
Følger Fjelldalsvatnet
Her i bergveggen er Tarmaunhola
Inne i grotta
Grotta fortsetter litt videre
Litt løst under taket helt innerst
Grottegang
Her har det vært arrangert fest
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Etter en kvarters biltur fra Hommelstø, var vi framme ved parkeringsplass innerst i Langfjorden, der elva kommer ut. Ned mot Langfjord hadde vi passert de etter hvert så berømte dekorasjoner som en lokal kunstner har satt opp langs veien. Et artig innslag på turen. (Se side om «veikunsten» og Langfjord). Innerst i Langfjorden er også parkering for Fjelltrimmen og turer til Øyrtind og de andre «Velfjordfjellene«. Turløpet Aungrenda rundt går heller ikke så langt unna, men på andre siden av Aunhatten. I dette området ligger også en del fraflyttede gårder.

Rett etter broa ved parkeringsplassen tok vi av til høyre og fulgte stien langs elven et godt stykke. (Det er ikke sikkert at denne stien vises så godt når det er mye bregner og høyt gress.) Etter hvert gikk vi over ei myr, hvor vi fikk utsikt til Aunhatten, der Tarmaunhola er. Ved myra så vi ikke stien, men kom inn på den igjen da vi gikk langs Fjelldalsvatnet.

Etter en ganske bratt stigning var vi framme ved Tarmaunhola, og kunne se rett ned på sandgolvet på «festlokalet». (Her skal det visst ha blitt arrangert fester i gamle dager.) Porten er høy, døren er vid og grotta er ikke klaustrofobisk. Det går også an å spasere noen meter videre inn. Helt innerst så det ut som det kunne være noe løs masse i taket.

Utsikt er det lite av langs denne ruta. Her var det mye gjengrodd. Det går også an å gå på østsida av Fjelldalsvatnet via Fjelldalen og ned, men der har jeg ennå ikke gått.

Adkomst

Fra Hommelstø, kjør FV76 i retning E6. Etter en 6-7 kilometer ta av til venstre mot Langfjord. (Skiltet). Følg vegen helt til du kommer innerst i Langfjorden. Der er det en parkeringsplass ved en bro.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier