Torghatten i Brønnøy, Nordland

Turtips Nordland

Torghatten

Til topps på et av Norges mest kjente landemerker

Torghatten

Til topps på et av Norges mest kjente landemerker

Topptur til Et av Norges mest ikoniske fjell

Av Børge Rugås (Flyfoto: Jan O. Nielsen)

Torghatten byr på flere severdigheter. Den største attraksjonen er selve hullet tvers gjennom fjellet. Her kan man gå gjennom og ut på andre siden. Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt. Turen opp hit går på en lett og enkel sti som passer for alle. Toppturen er mer krevende, med et par bratte partier som kan oppfattes som ubehagelig, men belønningen er det ikke noe å si på.

START: Torget
HØYDE: 258 moh
LENGDE: ca. 3,2 km totalt
TIDSBRUK: ca. 1 time
Torghatten
Helgelandskysten - tusenvis av øyer og holmer
Bratte partier
Solnedgang på Torghatten
Torghatten - utsikt fra toppen
Solnedgang bak Vega
Torghatten
Helgelandskysten - tusenvis av øyer og holmer
Bratte partier
Solnedgang på Torghatten
Utsikt fra toppen
Solen går ned bak Vega
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Fra parkeringsplassen er det et kort stykke i flatt lende til man kommer til et Fjelltrimmenskilt, hvor oppstigningen starter. Sammenlignet med en del andre fjell i Fjelltrimmen, har Torghatten en ganske bratt stigning, spesielt ett parti kan oppleves som litt skummelt, her er det også satt opp et slags rekkverk av kjetting man kan holde i et stykke.

Underlaget er for det meste steingrunn, og som alle fjell i Fjelltrimmen er stien er godt merket. Det tar ikke så mange meter før man får en liten forsmak på utsikten som venter lenger opp. Fra toppen har vi utsikt til alle kanter- utover Sømna, Leka, Vega, utallige øyer holmer og skjær, mot Brønnøysund by og De syv søstre og Lovund i det fjerne.

Adkomst

Fra Hommelstø tar det ca. 1 time å kjøre til Torghatten. Følg FV 76 til Skillebotn, deretter ta til høyre og til Brønnøysund. Kjør mot flyplassen. Rett før flyplassen ta til høyre og følg skilting til Torget/Torghatten. (Parkeringsplassen ligger ved Torghatten kurs og feriesenter og er den samme man bruker når man skal opp til Torghatthullet. Ved parkeringsplassen står et skilt som viser retning.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier