Kalender

Webkamera

Søk

Toshålvatnet - turer i Nordland

Turtips Nordland

Tosholvatnet

En gjemt skatt i et mektig fjellandskap

Tosholvatnet

En gjemt skatt i et mektig fjellandskap

En gjemt skatt i Velfjord

Av: Børge Rugås

Tosholvatnet ligger mellom Tosholaksla og Aunfjellet, og er en liten skjult skatt i et mektig fjellandskap i Velfjord.

START: Austdalan ved Sausvatn
HØYDE: 309 moh
LENGDE: 5 km tur-retur
TIDSBRUK: Ca. 2-3 timer

Bilder fra turen

Skogsvei fra Austdalan
Opp til høyre for fossen
Ta av fra skogsveien her
Passerer bobbelhålet
Øverst i fossen
Toshålvatnet
Landskap videre innover
Over demningen til neste vann
Sandstrand i vilt landskap
To små fossefall
Toshålvatnet fra andre siden
Skogsvei fra Austdalan
Vi skal opp til høyre for fossen
Ta av fra skogsveien her
Like ved Bobbelhålet
Øverst i fossen
Toshålvatnet
Landskap videre innover
Over demningen til neste vann
Sandstrand i vilt landskap
To små fossefall
Toshålvatnet fra andre siden
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Om turen

Den første kilometeren fra Austdalan følger vi samme rute som det tradisjonelle turløpet Aungrenda rundt. Her er det en fin skogsvei som fører opp til første utsiktspunkt der vi ser ned mot Davidskjåvatnet, og hele ruta videre ved fossen mellom Tosholaksla og Aunfjellet. Og det er opp hit vi skal. Vi følger skogsveien enda et stykke til et slags veiskilt i veikanten og går ned til et lite vann og «Bobbelhålet», som ligger helt i enden av vannet.

Bobbelhålet

«Bobbelhålet» er tilknyttet en av landets lengste vannfylte grotter. Her har grottedykkere kommet seg rundt 350 meter, men det er estimert at undervannsgrotta har en lengde på 550 meter. Resten av veien blokkeres av en stein.

Opp langs fossen

Etter Bobbelhålet går veien videre opp på høyre side av fossen. Her er det ikke merket sti. Det er bratt, men ikke luftig, (med mindre man går helt fram på kanten for å beundre fossen.) Det skal finnes en annen vei også som går til venstre for fossen som ikke er fullt så bratt, men der har jeg ikke gått og kan ikke si noe mer om den. På turen opp lia er det en fin bergrabb hvor man ta en liten pause, beundre omgivelsene og se tilbake på veien som er gått..

Tosholvatnene

Ved toppen av fossen ligger det første av de to Tosholvatnene. Med Tosholaksla på den ene siden og Aunfjellet på andre siden er dette et spesielt vakkert sted. Og vandrer man videre innover blir det ikke akkurat mindre flott. (Obs.. I lia langs vannet er det en del overgrodde steiner og hulrom med gode muligheter for forstuing og brekking av bein. Utpå sommeren når det er høyt gress er det fort gjort å trå nedi.. har jeg oppdaget).

Mellom de to vatnene er det en slags steindemning. Her er det både vilt og vakkert og det innerste vannet byr på en uventet sandstrand. Bad i vei de som vil.

Videre turmuligheter

Toshålaksla henger sammen med Øyrtinden og det er fullt mulig å fortsette turen fra Tosholvatnet opp til Tosholaksla, videre til Øyrtinden og følge fjelltrimstien ned til Langfjorden.

En annen mulighet er å gå motsatt vei og vandre i mektig natur opp mot Søndre Snøfjell. Herfra kan man gå ned til Nordfjellmark, men man skal være litt lokalkjent for å treffe rett. Jeg har gått den ruta en gang og da fikk vi guiding på telefon når vi skulle ned. Usikker på om jeg vil sende ut noe generell anbefaling ned her. Like greit å gå tilbake til Tosholvatnet.

Adkomst

Fra Hommelstø, kjør FV76 i retning E6. Ved Sausvatn ta av sidevei til venstre og opp mot Austdalan. Kjør forbi gården og et stykke videre til en liten parkeringsplass. Herfra starter skogsveien.

Del innlegg:

Graderinger

Turene er delt inn i tre graderinger der lista er lagt med tanke på de som ikke er spesielt godt trent, men som går noen turer av og til.

Graderingene er enkel, middels og krevende, basert på  vurdering av adkomst, høyde, lengde og terreng.  

Siste turinnlegg

Se også

Turtips på velfjord.no

velfjord.no er en plattform som alle kan bruke. Her kan du publisere og dele til på sosiale medier. Har du en turbeskrivelse du vil dele, ta kontakt.

Kategorier