Om Velfjord på Helgeland

Brønnøy kommune i Nordland fylke

I et himmelblått landskap på Sør-Helgeland i Nordland ligger Velfjord. Fra å være et fraflytningstruet sted er Velfjord i dag et livskraftig bygdesamfunn med stor aktivitet. Med flere solide aktører har bygda fått mange arbeidsplasser.

Velfjord blir på denne siden definert som området fra Gåsheia, og (langs veien) til Tosentunnellen.

Geografi

Velfjord ligger sør i Nordland, og er en samlebetegnelse på flere bygder med tilknytning til tettstedet Hommelstø. Hommelstø ligger 33 km fra kommunesenteret Brønnøysund, med sine ca. 4500 innbyggere og det berømte fjellet Torghatten.

I perioden 1875 – 1964 var Velfjord en egen kommune, men hører nå til Brønnøy kommune som grenser mot Vevelstad, Vega, Sømna, Vefsn, Grane og Bindal.

Tunellforbindelse

Da Tosentunellen ble åpnet i 1987 var det et stort fremskritt for Velfjord og Brønnøy, og medførte et ferjefritt veisamband til E6.

Tosentunellen med sine 5820 meter var ved åpningen Nordlands lengste tunell. 

Gjennomslag i Tosentunnellen 1986
Feiring av gjennomslag i tunellen, juni 1986 (Foto: Johan A. Groven)
Bygder i Velfjord
Hommelstø, Bru og Strøm (Foto Børge Rugås)

Mange bygder

På en 6 mil lang veistrekning fra kystriksveien mot E6 kjører du gjennom disse bygdene: Salbu – Sæterlandet – Hommelstø – Strøm – Sausvatn – Vassbygda – Barstad og Tosbotn.

Denne veibiten har flere avstikkere (bl.a. til Hilstad – Hegge – Hongset – Nevernes – Langfjord og Lande.) Tidligere har det vært både butikker, skoler og posthus på de fleste av stedene, men i dag er disse tjenestene sentralisert til Hommelstø.

Innbyggere

Selv om Velfjord er et tynt befolket område er det samtidig et meget livskraftig bygdesamfunn. Regionen har relativt mange arbeidsplasser i stabile firmaer.  Mange nasjonaliteter har også etter hvert blitt representert blant innbyggerne.

Det er noe usikkert nøyaktig hvor mange innbyggere som bor i  området som på denne nettsiden defineres som Velfjord, men det har blitt estimert rundt ca. 900 personer.

Innbyggere i Velfjord
Familiedag på Nevernes Havn (Foto: Børge Rugås)
Fotball
Skole, barnehage og idrettsanlegg (Foto: Børge Rugås)

Oppvekst

Velfjord har et trygt oppvekstmiljø der skole og barnehage ligger godt plassert i naturlige omgivelser med lett tilgang til friluftsliv, scene, svømmebasseng og idrettsanlegg. På barnetrinn, mellomtrinn og ungdomstrinn er det rundt 90 elever.

Kultur

Velfjord har lange kulturtradisjoner. I dag er det et bredt spekter av tilbud fra kor, korps og trekkspill og ulike band. Det er et aktivt revymiljø, og mange benytter seg av tilbudene til Kulturskolen i Brønnøy, som bruker Hilstad skole som undervisningslokale i Velfjord.

Både Velfjordrevyen og Nordstrømmen / Velfjord Trekkspillklubb har gjort seg bemerket med mange priser fra nasjonale og Nord-Norske mesterskap og festivaler. De senere år har det blitt arrangert Danseweekend i Velfjord  som trekker folk fra hele landet.

Revy i Velfjord
Revy (Foto: Emil Nepås)
Populær brettbakke
Skianlegget (Foto: Børge Rugås)

Idrett

Velfjord har et godt og variert idrettstilbud, takket være Hilstad Idrettslag som har bygd opp et av Nord-Norges mest kompakte idrettsanlegg. I nær tilknytning til hverandre ligger brettbakke, lysløyper, kunstgress- og grusbane. I samme område ligger også Gimle forsamlingshus med innendørshall, scene, og svømmebasseng. Her er også et aktivt miljø for skyttere i Øvre Velfjord Skytterlag med 130 medlemmer.

Natur

Når det kommer til naturopplevelser er Velfjord i sitt ess. Mellom mindre og større bygder ligger fjell, elver, fjorder, innsjøer og skoglandskap.

Den allsidige naturen i Velfjord har gjort området ettertraktet for fiskere, jegere, skigåere, fotografer og andre naturinteresserte. Det er heller ikke alle forunt å ha en nasjonalpark, et verdensarvområde og Norges vakreste skjærgård rett utenfor stuedøra…

Elgfamilie
Elgfamilie (Foto: Jan O. Nielsen)
Sausvassdraget i Velfjord
Sausvatnet (Foto: Børge Rugås)

Innsjøer

Det sterkt kuperte landskapet i Velfjord med fjell, åser og botn gjør at det ligger mange innsjøer i området. Med stort og smått skal det være rundt 350 innsjøer. Deriblant naturfenomenet Engavatnet – den mystiske innsjøen som forsvinner.

Sausvatnet er den største innsjøen i Brønnøy, og det 3 mil lange Sausvassdraget er et enestående område for naturopplevelser. 

Fjorder

Selve Velfjorden er ca 22 km lang med 7 fjordarmer. Disse sidefjordene varierer i lengde fra 2 til 6 km. Her er det godt med fiske, og går man i land finner man hus og rester fra tidligere bosetninger som vitner om livet i fjordene.

Innerst i Velfjorden ligger fjordarmen Storbørja, som er den enkleste inngangen til Lomsdal – Visten  Nasjonalpark.

I tillegg til Velfjorden ligger Tosenfjorden og Ursfjorden i området. Dette er også idylliske fjorder med holmer og lune viker og gode fiskemuligheter.

Fjorden venter
Heggfjorden (Foto: Thomas Eliassen)
Solnedgang på Øyrtinden
Øyrtinden (Foto: Knut Børge Strøm)

Fjell

En krans av fjell med tildels meget høye topper omgir Velfjord. Her finner du alt fra skogsbevokste slake fjellpartier til opprevne og ville landskaper. Variasjonen i fjellterrenget er som skapt for turgåere. Man kan med enkelhet planlegge kortere familieturer eller lengre og mer utfordrende turer, gjerne også med fiskestanga på lur. Mange av fjellene har også merkede stier.

På nordsida av Breivasstinden – Brønnøy kommunes høyeste fjell – og på østsiden av Lauvasstinden ligger også noen mindre isbreer.

Grotter

I den senere tid er det blitt oppdaget en unik verden av grotter. På grunn av den store forekomsten av kalk har Velfjord en enormt stor konsentrasjon av grotter. Kartleggingen er ennå ikke ferdig, men vi vet at området er helt spesielt i nordisk sammenheng.

Det er også verdt å nevne «Gullgrotta» som ble oppdaget sommeren 2008, der om lag 700 meter er avdekket. Det er sannsynlig at også den lengste undervannsgrotta også befinner seg her. Utforsking pågår fortsatt.

Aunhåla ved Engavatnet
Aunhola (Foto: Jan O. Nielsen)
Skog i Velfjord
Skog i Velfjord (Foto: Børge Rugås)

Skoglandskap

Skogen og landskapet i området er mangfoldig, og etter en liten kjøretur kan vi oppleve et utsnitt av de dype skogene på Østlandet, det vestlandske fjordlandskapet, den trønderske kystgranskogen og de nord- norske fjellene. 

Årsaken til at vi kan oppleve slik veksling av landskapstyper på Helgeland er nok sammensatt av flere faktorer. Den geologiske variasjonen og et lokalklima med stor forskjell fra kyst til innland er nærliggende å nevne.

Her ligger også en femtedel av hele Norges olivinskog.